BritOFF brez omejitve trajanja mandata

BritOFF brez omejitve trajanja mandata

Aktualno-politična novica
11. 3. 2018 - 17:00
 / BritOFF

Kitajski ljudski kongres je z absolutno večino sprejel amandma k ustavi, ki odpravlja omejitev dveh predsedniških mandatov. Kitajski predsednik Xi Jinping ima tako zdaj možnost, da na položaju predsednika ostane za nedoločen čas. Xi Jingpingu bi se drugi predsedniški mandat sicer iztekel leta 2023. Dosedanja omejitev dveh predsedniških mandatov je na Kitajskem veljala vse od leta 1982. Od leta 1993 dalje pa je predsednik Kitajske obenem tudi prvi mož kitajske komunistične partije in vrhovni poveljnik kitajske vojske.

Na Poljskem so začeli z izvajanjem novega zakona, ki prvič po padcu komunizma prepoveduje nedeljsko delo. V novem zakonu je zapisano, da morajo biti vse trgovine v letu 2018 zaprte dve nedelji v mesecu, v letu 2019 tri nedelje v mesecu, od leta 2020 naprej pa vse nedelje v mesecu. Trgovine bodo od leta 2020 ob nedeljah lahko izjemoma odprte le pred velikonočnimi in božičnimi prazniki. Za trgovce, ki bodo kršili zakon je najprej predvidena kazen 23.800 €, v primeru ponovne kršitve pa je zagrožena tudi zaporna kazen.

Svojci dosedaj neidentificiranih 89 argentinskih vojakov, ubitih med vojno za Falklandske otoke, bodo lahko po skoraj petintridesetih letih položili ime na grob padlih vojakov. Testiranje je izvajala mednarodna komisija Rdečega križa. Britanska in argentinska vlada sta se o analizi posmrtnih ostankov neidentificiranih vojakov dogovorili leta 2016. Pri kampanji za identifikacijo trupel, ki jo je vodil britanski vojni veteran Geoffrey Cardozo, so sodelovala tudi znana imena iz Velike Britanije in Argentine, kot denimo basist Pink Floydov Roger Waters, ki je leta 2011 po koncertu v Argentini za začetek identificiranja lobiral pri argentinskem predsedniku in nekdanji nogometaš argentinske reprezentance in londonskega Tottenhama Osvaldo Ardilles, ki je v vojni izgubil bratranca, sicer pilota argentinske vojske. Med dvomesečnim oboroženim konfliktom leta 1982 je umrlo 649 argentinskih in 255 britanskih vojakov.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

kitajska + nizozemska

poljska = misterij

Argentina je padla prva! danes:
*Britanska in argentinska vlada sta se o analizi posmrtnih ostankov neidentificiranih vojakov dogovorili leta 2016.*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.