Britoff izrednih razmer v Turčiji

Aktualno-politična novica
4. 1. 2017 - 10.05
 / BritOFF

8.05

Turški parlament je sinoči drugič podaljšal izredne razmere v državi, tokrat do 19. aprila. Ta so v veljavi vse od spodletelega puča julija lani, medtem ko je tokratno podaljšanje potekalo v luči razprav o silvesterskem napadu v istanbulskem nočnem klubu. Državni vrh je vnovič poudaril, da so izredne razmere nujne za boj proti terorizmu, medtem pa so rabote vlade in predsednika države še naprej olajšane, saj lahko za sprejem dekretov zaobideta parlament.

Islamska osvobodilna fronta Moro, krajše MILF, je leta 2014 v prestolnici Filipinov podpisala mirovni sporazum, se razorožila in odpovedala nasilju za zagotovitev večjih pravic manjšine na jugu države. Nekaj skupin se je od organizacije odcepilo, ker se niso strinjali z mirovno politiko in nadaljuje z občasnimi napadi. Tokrat je napad utrpel zapor v Kidapawanu, iz katerega je skupina Islamski borci za svobodo Bangsamoro po dveh urah boja osvobodila 150 pajdašev.

Podražitev cen goriv, ki jo je uvedlo finančno ministrstvo v Mehiki, ljudstvo ne sprejema zlahka. Po znatno zvišanih cenah goriva, tudi do 20 odstotkov po novem letu, so se prebivalci 4 zveznih držav podali na ceste, kjer blokirajo dostop do terminalov. V treh zveznih državah so ponudniki goriv bili primorani začasno zapreti nekatere bencinske postaje, bojijo pa se tudi, da je ogrožen letalski promet vsled vznesenosti razjarjenih protestnikov.

 

10.05

Po sledeh raziskovalnega spikerja-novinarja se tudi v “Že videnem, že slišanem BritOffu”, v katerem z recikliranjem starih vesti osvetljujemo aktualne, posvečamo zdravju, pa tudi čedalje bolj priljubljenemu delu na tujem.

Pred vami je del pisma, ki ga je Slovencu iz Aleksandrije 14. januarja 1895 odpodlal pater Hubert Raut.

Gospod urednik! Upam, da ste pričeli letošnje leto s tako veselimi nadami, ker tukaj smo se začeli v verskem in narodnem oziru gibati in razvijati, da je kaj! Božjega blagoslova bo treba, in ta ne bo izostal, ker imamo celo tukaj prelepo krščansko navado o sv. treh kraljih, da se blagoslavljajo hiše.

Ob tej priliki sem našel veliko slovenskih družin. Slovan gre na dan 1 — Istega dne smo pokopali dvajsetletno Slovenko iz Durnberga, prav pridno in dobro deklico. Umrla je v petih dneh vsled vročinske bolezni. Tu sicer ni navada, da bi ženske hodile za pogrebom, vender so se ga naše Slovenke v prav obilnem številu udeležile in tudi ranjko v bolezni prav pridno obiskovale. V tukajšnjih bolnicah je vedno mnogo naših ljudi, največ jih je v francoski — Avstrijci nemajo svoje, — nekaj tudi v grški in pruski. Odkod to, da upravo naše ženske tako bolehajo? Vzrokov je več: Nekaj jim nagaja podnebje, zrak, — Vi bi rekli: klima jim ne ugaja, — drugič so konservativne, ker hodijo kakor nekdaj v domovini vedno gologlave, kar je v Egiptu posebno nevarno in nezdravo, dalje je tudi hrana vzrok mnogim boleznim. A glavni vzrok, mislim, je ta-le: Trud in napor! Res je, da se tukaj lahko mnogo zasluži, veuder je treba te borne beliče večkrat plačati z zdravjem in življenjem. Le malo hiš je tu, kjer bi se moglo iti pred polnočjo spat, a zjutraj je treba zgodaj vstati. Zato je lahke umljivo, da zginjajo in tudi zginejo moči.

In tukajšnja gospoda? Trpka resnica: Brez vere, brez usmiljenja in sočutja; zato ravna z ljudmi slabše nego z živino. V tem se odlikuje zlasti grška in nemška gospoda. Kje je tista tolikanj hvalisana, brezverska, framasonska humaniteta? — Zato svetujem Slovencem in Slovenkam v domovini: Če le toliko zaslužiš, da je lehko preživiš, ostani doma!

Gospod urednik! Nekaj novega o „kramarskih" Angležih. Zaprli so v ulici, ki pelje iz pristanišča v središče mesta, malone vse zloglasne hiše, tako imenovane “bar”-e. Čast jim! Omenjam tudi, da je bilo v teh barih, kakor sem zvedel na pristojnem mestu, mnogo Avstrijank, in kar z veseljem naznanjam, — niti jedne Slovenke!

De bote vedeli, gospod urednik! kako napredujemo, povem samo Vam to-le na uho: Naši ljudje hočejo imeti tudi tukaj Blaznikovo pratiko, in že jih je trideset na potu v Aleksandrijo. Bog daj, da bi jim prerokovala pratika samo vesele in srečne dneve! In te Vam tudi jaz iz srca želim v domovini. Zdravi!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.