britoff kanadskega zaprtja

Aktualno-politična novica
Kanada sodišče
31. 12. 2014 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v zadnjem letošnjem britoffu. V tokratni odprti ediciji britoffa si bomo ogledali zakonske spremembe s področja avtorskega prava, ki jih uvaja Kanada, veljati pa začnejo že z drugim januarjem. Gre za prilagoditev tehnološko razviti konsumpciji avtorskih del.

Osredotočili se bomo na dva najbolj sporna člena. Tako se uvaja “notice and notice” mehanizem, ki lastniku avtorskih pravic ob njihovi kršitvi omogoča, da od ponudnika internetnih storitev zahteva, naj kršiteljem avtorskega prava pošlje pisno obvestilo. To velja v primeru, ko nosilec avtorskih pravic sam odkrije kršiteljev IP naslov. Če se kršitve ponavljajo, lahko car z avtorskimi pravicami kar naprej pošilja obvestila.

Hkrati kanadska vlada ni predvidela nobene vladne agencije kot mediatorja med kršiteljem in lastnikom avtorskih del. Tako bodo pogovori najvrjetneje tekli direktno med navadnim uporabnikom in odvetniško firmo, ki zastopa veliko multinacionalko.

Ponudniki IT storitev, bi morali podatke o takih kršitva nato hraniti še vsaj eno let, za primer, ko bi prišlo do tožbe na sodišču.

Kanada je naslednja v vrsti držav, ki je pokleknila pod pritiski velikih filmskih in glasbenih založnikov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.