Britoff kršitve avtorskih pravic

Aktualno-politična novica
grdi producenti
27. 5. 2015 - 9.12
 / BritOFF

deveta

Libijski premier Abdullah al-Thani je preživel poskus atentata. Napadalci so streljali na njegov avtomobil, ko je zapuščal sejo parlamenta v mestu Tobruk. Tu zaseda mednarodno priznan libijski parlament, po tem ko so Tripoli zasedle islamske milice. V incidentu je bil poškodovan premierjev brezimni osebni stražar.

Nadluksuzna palača turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je izgubila svoje pravne temelje. Turško vrhovno sodišče je preklicalo gradbeno dovoljenje, saj je bila zgrajena na zaščitenem območju. Nepredstavljiva 1100-sobna palača je stala pol milijarde evrov. Kako bo odločitev sodišča vplivala na nepremičnino, še ni znano.

Turškega toka Rusija še ni začela graditi, je pa zgradila 40 kilometrov okrepljenih zidov in več kot 100 kilometrov jarkov na meji z jugovzhodom Ukrajine. Obzidje in jarki služijo za, ne boste verjeli, preprečevanje tihotapljenja orožja. V konfliktnih območjih je nadzor nad orožjem onemogočen, kar olajšala delo trgovcem z orožjem na črnem trgu.

Naslednji britof sledi čez eno uro, nekaj minut čez deseto. Ob sredah je na sporedu prosta programska oprema in z avtorskimi pravicami povezane teme. Zato vam za uvod serviramo novico o wikipediji - odprte in vsem dostopne baze znanja. Otoški dnevnik The Telegraph je odkril, da so se pred volitvami biografije poslancev močno spreminjale. Iz njih so predvsem izginjali škandali in stroški poslancev. Še več, spremembe so prihajale s spletnih naslovov, ki pripadajo parlamentu.

deseta

V Združenih državah Amerike gre avtorsko in patentno pravo precej bolj na roko velikim lastnikom avtorskih pravic. V zadnjem času so z borbo za svoje avtorske pravice precej prahu dvignili producenti filma Dallas Buyers Club. Producenti prav gledljivega filma, ki se, da je mera ironije polna, loteva prav problematike patentnega prava na področju farmacije, in to kritično, so tožili tisoče, ki so film med sabo delili prek torrent protokola.

Veliko tovrstnih tožb se zaključi s poravnavo za nerazkrit znesek, kar za takoimenovane pirate po navedbah znese 3500 dolarjev. Zneski so včasih tudi višji, ta teden pa je razsodba enega izmed primerov prinesla precendenčen primer.

Ker je bila obtožena nesposobna plačati 7500 dolarjev za poravnavo, je sodišču morala obljubiti, da se zaveže, da ne bo več “piratizirala” filmov. Po geekovsko to pomeni, da jih ne bo več delila s souporabniki spleta. Poleg tega državljanka zvezne države Oregon ne bo več smela uporabljati torrent odjemalcev niti v legalne namene. Dokazati mora, da je s svojega računalnika izbrisala vse peer-to-peer programe, ki omogočajo prenos medijskih vsebin.
Brisanje torrent odjemalca je najmanj nenavadno, saj sam program ne krši zakona. Do kršitev pride šele z deljenjem avtorsko zaščitenih vsebin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness