BritOFF latine redditae

Aktualno-politična novica
Radio Vatikan
8. 6. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Predsednik Čila Sebastián Piñera je napovedal zaprtje osmih termoelektrarn v naslednjih petih letih. Gre za termoelektrarne, ki trenutno proizvedejo 20 odstotkov električne enegrije v državi. To bo le prvi korak načrta, ki predvideva zaprtje vseh 28 termoelekrarn v državi do leta 2040, ki trenutno proizvedejo 40 odstotkov električne energije. Čile je lani podpisal sporazum o ponovnem uvažanju zemeljskega plina iz Argentine, zaradi česar je postal manj odvisen od lastnih termoelektarn. Za te sicer načrtuje zamenjavo s sončnimi, vetrnimi in geotermalnimi viri energije.

V sklopu Petkov za prihodnost gibanja Mladi za podnebno pravičnost se je na Trgu republike odvil protest v okviru kampanje #saveHasankeyf na globalni dan za Hasankeyf. Gre za 12.000 let staro mesto v Kurdistanu, ki mu grozi poplavljenje zaradi načrtov turških oblasti o izgradnji jezu Ilisu na reki Tigris. Načrtovani projekt predvideva polnjenje rezervoarja jezu ta ponedeljek, po ocenah pa bi privedel do poplavljenja skoraj 200 vasi poleg mesta Hasankeyf, v katerih skupno živi 55.000 ljudi. Poleg tega bi projekt prizadel še 3.000 nomadskih družin, odvisnih od reke. Skoraj polovica prizadetega prebivalstva zemlje nima v lasti in zato ne bo prejela nikakršnega nadomestila. Jez bo imel tudi negativen vpliv na ekologijo regije in na številna arheološka najdišča. Več o jezu in njegovih posledicah si lahko preberete na tej povezavi.

Če ste naveličani naših novic, lahko od danes naprej vsako soboto prisluhnete Radiu Vatikan, ki začenja oddajati tedenske novice v latinščini. Oddaja Hebdomada Papae, notitiae vaticanae latine redditae bo v etru vsako soboto ob 12.32, dostopna pa bo tudi v obliki podcasta. Ker je latinščina uradni jezik Vatikana, v tem jeziku med drugim tudi objavljajo breviloquiae (dobesedno 'kratki govor', kot so v latinščino prevedli izraz 'tvit') na Twitterju. Če morda mislite, da latinščina danes ni več uporabna, se še kako motite. Višji vatikanski lingvist, oče Carlo Egger, je poskrbel, da lahko v njej poveste tudi, česa vse se v nedeljo ne sme početi: denimo, ne smete uporabljati stvari, kot so machina linteorum lavatoria in escariorum lavator (oz. pralnega in pomivalnega stroja), prav tako pa se izogibajte sphaeriludium electricum numismate actum oz. igralne mize za Pinball.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness