BritOFF mirovnih procesov in policijskega nasilja

Aktualno-politična novica
23. 4. 2014 - 7.05
 / BritOFF

7:05

Za dobro jutro začnimo z lahkotno temo – Ukrajino! Tamkajšnje premirje je prekinjeno. Ukrajinska vojska napoveduje ofenzivo. Proruski nacionalisti še vedno zasedajo dele vzhoda države, v Slavjansku naj bi celo ubili lokalnega politika. Američani pa preko CNN-a s slikami bradatih mož, kakršni naj bi bili ruski specialci, dokazujejo, da so to v bistvu ruski vojaki.

Ameriški podpredsednik Biden je na obisku v Kijevu, presenteljivo, napovedal, da bodo ZDA še naprej podpirale Ukrajino. Napovedal je tudi prihod 600 vojakov in vojaške vaje v vzhodni Evropi. Istočasno je v Črno morje priplula ameriška frigata USS Taylor, ki je bila tam nazadnje v začetku februarja. In to dlje kot načrtovano, saj je v Črnem morju nasedla in si poškodovala propeler. So bili tudi za to morda krivi bradati črnomorski možje?

Na domačem prizorišču pa Rusija sprejema zakon, s katerim bo blogerje z več kot 3000 dnevnimi obiskovalci izenačila z množičnimi mediji. Država bo vodila evidenco vseh takšnih blogerjev, ti pa se bodo dolžni podpisovati s pravimi imeni, preverjati dejstva v svojih blogih in ne bodo smeli objavljati osebnih podatkov.

8:05

Ameriško rasistično združenje Kukluxklan v Pelsinvaniji uvaja nočne straže v določenih soseskah, kjer se pojavlja večje število ropov. Da, prav ste slišali, Kuluxklan bo skrbel za miren spanec Američanov. Saj poznate zgodbico o tem, kako je Amerika prerasla rasizem, ne?

To pravljico je skušal prodajati tudi policijski oddelek iz New Yorka, ki je na Twitterju izdal poziv, naj državljani pošiljajo slike njihovih policistov s pripisom #myNYPD. Želeli so seveda slike belskega in črnskega policista, ki pomagata čez cesto stari azijski invalidki. A dobili so množico slik policijskega nasilja in obtožb rasizma iz vstaj Occupy Wall Street in vsakdanjega newyorškega življenja.

Malo manj civilizirano pa so svoje nasprotovanje policijskemu nasilju izrazili v mestu Lingxi na vzhodu Kitajske. Potem ko sta dva policista pretepla fotografa, ki je fotografiral njuno izsiljevanje neke prodajalke, je množica do nezavesti prebutala 5 policistov.

9:05

V Palestini potekata dva mirovna procesa. Tisti z Izraelom je tako ali tako namenjen propadu. Bolje pa kaže pogajanjem med palestinskima frakcijama Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu, in Hamas, ki je na oblasti v Gazi. Včeraj je v Gazo na nadaljevanje mirovnega procesa prispela delegacija z Zahodnega brega. Tudi Palestinci želijo pozabiti še ne preteklo zgodovino in postati bratje tako po rodu kot po misli.

Slabše kaže pogajanjem med vlado in opozicijo na Tajskem. Včerajšnji sestanek, namenjen dogovoru glede datuma ponovnih predčasnih volitev, je bojkotirala največja opozicijska stranka. Ta je uspešno bojkotirala in onemogočila že februarske državnozborske volitve ter poziva k odstopu vlade.

Precej slabo kaže tudi mirovnemu procesu v Južnem Sudanu. Po včerajšnjih poročilih o pokolu v mestu Bentiu, ki naj bi ga izvedli uporniki, so bila nadaljnja srečanja med vlado in uporniki preložena. Sovražni govor na radiu, ki je spremljal etnično pobijanje v prestolnici severne, z nafto bogate regije, je priklical neprijetne spomine na Ruando pred 20 leti.

10:05

Ameriški predsednik Obama se odpravlja na turnejo po azijskih državah. Danes bo pristal na Japonskem, kjer ga čakajo prva pogajanja. ZDA in Japonska, ključna partnerja v največjem prostotrgovinskem sporazumu, Transpacifiškem partnerstvu, se namreč ne moreta strinjati glede uvoznih tarif na govedino in svinjino.

Naslednja postaja ga čaka v Južni Koreji. Tam bo zagotovil, da so ZDA zanesljiv obrambni partner. Ameriško zaveznico seveda skrbi ravnanje svoje severne sosede, ki je v zadnjih dneh zopet pojačala aktivnosti v okolici svojih jedrskih objektov.

Nato pa bo preko nove kitajske zračne obrambne cone nad vzhodnokitajskim morjem poletel v Malezijo. Ob obalah te države so se včeraj pirati vkrcali na japonski tanker in iz njega prečrpali večje količine nafte na dve svoji ladji. Piratstvo je v Malaški ožini sicer v zadnjih letih po obsegu močno upadlo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness