Britoff nasprotovanj v Španiji

Britoff nasprotovanj v Španiji

Aktualno-politična novica
Francov mavzolej
17. 2. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Na ulicah Barcelone je okoli 200.000 ljudi protestiralo proti ta teden odprtim sodnim procesom zoper katalonske vodje za osamosvojitev in zahtevalo njihovo takojšnjo izpustitev iz priporov. Obtožnica jih bremeni zlorabe javnih sredstev, nagovarjanja k uporu in upora samega, ki je definiran kot javna in nasilna vstaja.

V Španiji pa se ne razburjajo le separatisti. Španska vlada je potomcem diktatorja Francisca Franca naložila, naj v 15 dneh prenesejo posmrtne ostanke generala iz mavzoleja v Dolini padlih na drugo, "diskretno" mesto. Francov vnuk, Louis Alphonse de Bourbon, vojvoda Anžujski, naslednik nedelujočega francoskega prestola, po moški liniji neposredni naslednik Huga Capeta, frankovskega kralja iz 10. stoletja, po materini strani pa pra-pra-pra-pra-vnuk britanske kraljice Viktorije, je zahtevo vlade zavrnil in sprožil medijsko kampanjo s sloganom "Ne dotikajte se Doline!" Med drugim zvesti vnuk vodi tudi Fundacijo Francisca Franca, ki si prizadeva za ohranitev njegove zapuščine. V enem izmed intervjujev pa je dejal, da je "napad na Franca napad na njegovo družino, na več kot pol Španije, na monarha in na Cerkev, ki ga je branila." Dokaz več, da so bile gilijotine odpravljene prekmalu.

Ameriška vojaška letala naj bi v Kolumbijo prinesla okrog 180 ton humanitarne pomoči. Ob tem so ameriške oblasti pozvale venezuelsko vojsko, naj dovoli uvoz pomoči in njeno razdeljevanje v državi. Venezuelske oblasti ameriško humanitarno pomoč zavračajo, saj so ameriške oblasti zamrznile venezuelsko premoženje v ZDA, ameriške gospodarske sankcije pa so glavni razlog za krizo v Venezueli. ZDA igrajo propagandno igro dvoličnosti, zavajanj in groženj z nasiljem, da bi njihova podjetja dobila koncesije v venezuelskem naftnem sektorju. Venezuelske oblasti imajo še en velik razlog za skrb ob sprejemanju ameriške humanitarne pomoči. Elliott Abrams, vodja programa ameriške humanitarne pomoči Venezueli, je že vodil podoben program humanitarne pomoči Nikaragvi v 80. letih. Kasnejša razkritja so pokazala, da je humanitarno pomoč zlorabil za dostavo orožja desničarskim milicam Contras, kar je močno razvnelo konflikt v državi.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.