Britoff (ne)mira

Aktualno-politična novica
11. 12. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Grški parlament je potrdil proračun za prihodnje leto. Ta predvideva vrnitev gospodarske rasti na 2,7 odstotka. Sicer se je letos grško gospodarstvo skrčilo predvidoma za 0,3 odstotka, od začetka gospodarske krize pa se je gospodarstvo zmanjšalo že več kot za četrtino. Proračun predvideva precejšen primarni proračunski presežek v višini 2 odstotka BDP. Letos bo imela Grčija primarni proračunski presežek v višini 1,1 odstotka, kar je več od 0,5-odstotnega cilja varčevalnega programa. Višina primarnega proračunskega presežka, kar pomeni proračunski presežek pred servisiranjem dolga, je jabolko spora med grškimi kreditodajalci. Lani doseženi dogovor z Evropsko unijo zahteva primarni presežek v višini 3,5 odstotka od leta 2018 naprej, kar Mednarodni denarni sklad smatra za nedosegljiv cilj. Za dosego dviga primarnega presežka sprejeti proračun predvideva povišanje davkov na številne izdelke, med drugimi na gorivo, avtomobile, alkohol in tobačne izdelke ter digitalne storitve, pa tudi 5,7 milijarde evrov manj odhodkov za plače javnih uslužbencev in pokojnine.

V  Oslu so podelili letošnjo Nobelovo nagrado za mir, katere dobitnik je bil kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za dosego premirja med Kolumbijsko vlado in uporniško skupino FARC. Prvi dogovor so kolumbijski volivci zavrnili na referendumu, popravljenega pa je kolumbijski parlament ratificiral prejšnji mesec. Predstavniki FARC-a nagrade niso dobili, prav tako niso bili povabljeni na podelitveno slovesnost. Nobelove nagrade za fiziko, medicino, ekonomijo in književnost so bile podeljene v Stockholmu.

V eksploziji avtomobila bombe in eksploziji samomorilskega napadalca je v Istanbulu umrlo vsaj 38 ljudi, več kot 150 jih je ranjenih. Kdo je odgovoren za napad, še ni znano. Cilj napada so bili policisti, ki so varovali nogometno tekmo, ki se je zaključila dve uri pred napadoma. Razen dveh naj bi bili vsi ubiti pripadniki policijskih enot.

Do samomorilskega napada pa je prišlo tudi v jemenskem mestu Aden. Cilj napada so bili jemenski vojaki, ki so ob vhodi v vojaško bazo pobirali svoje plače. Ubitih je bilo 50 vojakov, vsaj še enkrat toliko pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela organizacija Islamska država.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness