BritOFF nezadostnosti

Oddaja
7. 11. 2016 - 8.05
 / BritOFF

1005

Lepo pozdravljeni v tematskem britoffu “Neuradni list”, kjer se potapljamo v globine birokratskega aparata, da bi za vas našli kmalu sprejeto zakonodajo ali najnovejše sodne kolobocije.

Danes se posvečamo Zakonu o državnih pomočeh podjetjem v težavah. Predlog predpisa je bil vladi v podpis vložen slabe tri dni pred prazniki. Zakon bi določal predvsem namen in vrste državnih pomoči, opredeljeval pa bi tudi merila in postopke za dodeljevanje pomoči ter način zagotavljanja sredstev za pomoč iz proračuna.

Cilj državnih pomoči po tem zakonu je tistim podjetjem, ki imajo pomembno in sistemsko vlogo v regiji ali sektorju, povrniti dolgoročno sposobnost preživetja na trgu. Seveda ob predpostavki, da ima podjetje še vedno ohranjene vitalne funkcije, torej ni v stečaju ali likvidacijskem postopku.

Državna pomoč se bi po predlogu tega zakona dodeljevala v obliki kreditov, subvencij, poroštva in kapitalskih naložb.

Zakonska podlaga za interveniranje naj bi torej obstajala. Če bo uporabljena v skladu svojim namenom ali zgolj za polnjenje volilne malhe, pa bo pokazal čas.

 

0805

Noč čarovnic je mimo, ruski duhovi pa še vedno strašijo po Balkanu. Posebni državni tožilec Črne gore Milivoje Katnić je z javnostjo podelil informacije, da za “teroristi”, ki naj bi v času nedavnih volitev hoteli nasilno prevzeti oblast, stoji skupina ruskih nacionalistov. Po besedah Katnića je bil primarni cilj skupine ustavitev črnogorskega pridruževanja zvezi NATO, dokazov o kakršnikoli vpletenosti Ruske federacije pa ni.

Referendum o predlaganih spremembah volilnega sistema in financiranja bolgarskih strank ni dosegel zadostne večine, posledično pa njegovi rezultati ne bodo zavezujoči. Vzporedno z referendumom je potekal tudi prvi krog glasovanja v predsedniških volitvah, ki pa ni prinesel zmagovalca. Volivci, ki so imeli prvič možnost na glasovnicah obkljukati “Nikogar od naštetih”, bodo naslednjo nedeljo izbirali med kandidatko vladajoče stranke Cecko Cačevo in nekdanjim poveljnikom vojaškega letalstva Rumenom Radevom.

Košarkarji Uniona Olimpije so še četrto tekmo v letošnji sezoni regionalne košarkarske lige izgubili z eno samo točko razlike. Tokrat je bila za zmaje usodna ekipa MZT Skopje, kljub temu da je slednja še šest minut pred koncem zaostajala za 15 pik. Ljubljančani se tako po sedmih krogih in petih porazih ter z razliko v koših minus 8 nahajajo na 12. mestu med 14. ekipami ABA lige. Nekoliko bolje kaže Krki iz Novega mesta, ki je trenutno pet mest višje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.