Britoff nizke volilne udeležbe.

Aktualno-politična novica
13. 5. 2018 - 6.32
 / BritOFF

V Iraku so potekale palamentarne volitve, četrte po ameriški invaziji in padcu Sadama Huseina leta 2003. Rezultati še niso znani, pred volitvami pa je veljal dosedanji premier Abadi. Volitve je zaznamovala predvsem nizka volilna udeležba. Glasovalo je zgolj 44,5 odstotka volivcev, kar je najnižji rezultat do sedaj. V Iraku je tudi po tem ko je vlada razglasila zmago nad Islamsko državo še vedno milijon ljudi notranje razseljenih, prav tako pa so v številnih delih države še vedno pogoste policijske ure.

Severna Koreja je povedala da bo d naslednjih dveh tednih zaprli in demontirali bazo za testiranje jedrskega orožja Punggye-ri. Ob zaprtju bodo v bazo povabili tudi manjše število tujih novinarjev iz Kitajske, Rusije, Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Južne Koreje. Kitajski geologi so sicer pred nekaj tedni predstavili študijo, v kateri trdijo, da je bila infrastruktura baze, ki jo sestavlajo podzemni tuneli in jaški, ob zadnjem jedrskem poskus, ki se je zgodil septembra lani, tako poškodovana, da baza ni operativna. Zadovoljstvo nad objavo Pjongjanga so izrazili tako v Seulu, kot tudi Washingtonu. Predsednik Trump se je preko twitterja zahvali za “zelo pametno in prijazno gesto”. Trump je pretekli teden sicer povedal, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom srečal v Singapurju, datum srečanja pa še ni določen.

Iranski Predsednik Hassan Rouhani je povedal, da bo Iran spoštoval jedrski sporazum, ki ga je leta sklenil je leta 2015 z ZDA, Veliko Britanijo, Rusijo, Francijo in Evropsko Unijo, bodo iranski interesi ostali zaščiteni tudi po ameriškem umikom od sporazuma in bodo ostale države podpisnice še naprej spoštovale sporazum. Iranski zunanji minister Javad Zarif se trenutno mudi na turneji držav podpisnic sporazuma je povedal, da upa, da bo možno sporazum modificirati brez vloge Washingtona. Na prvi postaji v Pekingu je bil Zarif deležen pozitivnega sprejema. V sredo se je med Iranom in Kitajsko odprla železniška povezava in Kitajska ni napovedala nobenih sprememb v svoji trgovini s Iranom.  Trši oreh bodo evropske podpisnice sporazuma, ki sicer nasprotujejo ameriškemu umiku iz sporazuma, a Zarif je izrazil dvom, da bodo evropske države Iran zaščitile pred ameriškimi sankcijami. Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da Nemška vlada ne more zaščititi nemških podjetji  z posli v Iranu pred ameriškimi sankcijami. Finančna ministra tako Nemčije kot tudi Francije sta se s svojim ameriškim kolegom Stevom Mnuchinom pogovarjala o možnosti izjem za Nemška in Francoska podjetja, a ni zelo verjetno da bi Washington pristal na kaj takega.

Danes poteka ponovno glasovanje na referendumu o drugem tiru. Do 11. ure je glasovalo 5,1 odstotka volilnih upravičencev, kar je dober odstotek manj, kot na prvem glasovanju o tem referendum, ki je potekalo 24. Septembra lani.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.