Britoff novih zaveznikov

Aktualno-politična novica
22. 10. 2015 - 10.05
 / BritOFF

0805

Po trditvah ruskega ministrstva za obrambo naj bi se sirske uporniške sile pogovarjale o skupnem nastopu proti sirskemu režimu. Natančneje naj bi šlo za premirje med Islamsko državo in fronto al-Nusra. Medtem se v petek na mednarodnem prizorišču pričakuje sestanek med Združenimi državami Amerike, Rusko federacijo, Turčijo in Savdsko Arabijo. Rusija je sočasno predlagala, naj se na isti dan opravi tudi sestanek bližnjevzhodnega kvarteta Amerike, Rusije, Evropske unije in Združenih narodov.

Množica južnoafriških študentov, ki je protestirala proti uvedbi šolnin, je prebila policijske blokade in vdrla v okolico parlamenta. Policiji je vdor uspelo zaustaviti pri vhodih samega poslopja, v katerem se je sočasno odvijala proračunska debata.

Ameriški podpredsednik Joe Biden se “umika” iz predsedniške tekme, še preden je vanjo uradno vstopil. Zadnje mesece se je v washingtonskih krogih šušljajo o njegovi kandidaturi, po novem pa je predsedniške ambicije opustil. Odločitvi je botrovalo dejstvo, da bi njegova kandidatura razklala volilno bazo Hillary Clinton znotraj demokratske stranke, torej sredinskih demokratov. Posledično se bo boj za demokratsko nominacijo odvil med centristično, Wall Streetu prijazno politiko Hillary Clinton in progresivno revolucijo pod taktirko wermontskega senatorja Bernieja Sandersa.

 

1005

Avstralsko sodno ministrstvo načrtuje odobritev ustanovitve tako imenovane protiteroristične podatkovne baze, ki bo po novem zajemala in analizirala tudi slike s popularnih družbenih omrežij. Analiza v tem primeru pomeni uporabo algoritmov za prepoznavanje obrazov. Sprva se je pričakovalo, da bo baza temeljila le na slikah z osebnih dokumentov in posnetkih varnostnih kamer. Órwellovski nadzor naj bi avstralsko državo stal pičlih 14 milijonov dolarjev, uzakonjena pa bo brez glasovanja v parlamentu.

V luči avstralskih namer se podobna debata odvija tudi v Evropski uniji. Irska komisarka za varstvo podatkov je po obdobju sprenevedanja oznanila, da bo preverila očitke aktivista Maxa Schremsa, ki trdi, da Facebook deli podatke svojih uporabnikov z ameriškim obveščevalnim aparatom.

Debata na ravni Evropske unije je sicer širša. Na začetku meseca je Sodišče Evropske unije odločilo, da trenutna zakonodaja “varnega pristana” ne zagotavlja zadostne varovalke osebnih podatkov. Varni pristan, angleško Safe Harbor, je skupek zakonodaje, ki mednarodnim podjetjem omogoča, da podatke tujcev posredujejo tujim državam. Povedano drugače, ameriška podjetja iz Silicijeve doline posredujejo podatke evropskih uporabnikov ameriškemu obveščevalnemu kompleksu. Glede na odločitev sodišča bodo trenutni zakoni ostali v veljavi še tri mesece, Evropski parlament in komisija pa morata do januarja oblikovati novo rešitev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.