BritOFF obiska Kosova

Aktualno-politična novica
9. 9. 2018 - 12.45
 / BritOFF

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se mudi na dvodnevnem obisku Kosova. Med drugim je obiskal območje akumulacijskega jezera Gazivode, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo, in imel govor v Mitrovici. Obiskati je želel tudi vas Banje, v kateri med večinskim albanskim prebivalstvom živi okoli tristo Srbov, vendar so veterani Osvobodilne vojske Kosova dostop do vasi blokirali, zato je bil obisk iz varnostnih razlogov odpovedan. Vučić bi se moral v petek v Bruslju sestati s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, vendar je sestanek tik pred zdajci odpovedal. Rešitev spora s Kosovom je sicer pogoj za članstvo Srbije v Evropski uniji. Kot možna pot naprej se je pred nekaj tedni začela omenjati izmenjava ozemlja z večinskim prebivalstvom druge narodnosti. Ideja je tako na Kosovu in v Srbiji kot pri zunanjih opazovalcih doživela mešane odzive. 

V več kot sto državah po svetu so potekali shodi proti podnebnim spremembam. Zbrani so na okoli tisoč dogodkih svetovne voditelje pozivali, naj končajo odvisnost od fosilnih goriv in pospešijo prehod na uporabo obnovljivih virov energije. Shode “Rise for Climate” so otvorili v Avstraliji, kjer so aktivisti z jadrnico vpluli v pristanišče mesta Sydney. Največ ljudi, po oceni organizatorjev 115 tisoč, se je v več mestih zbralo v Franciji. Dogodki so sovpadali z neuspešnimi pogovori o možnih načinih izvajanja Pariškega podnebnega sporazuma, ki so potekali na sedežu Združenih narodov v Bangkoku. Države so sporazum podpisale leta 2015, v njem pa so se dogovorile, da bodo ustavile segrevanje ozračja. 

V Rusiji potekajo lokalne volitve, ki jih spremljajo ponovni protesti zaradi sporne pokojninske reforme. Nove predstavnike izvršilne veje lokalne oblasti volijo v 21 od 85 administrativnih območjih, v šestnajstih izbirajo predstavnike lokalnih predstavniških teles, v nekaterih mestih, vključno z Moskvo, volijo tudi župane. Proteste, ki spremljajo volitve, je sklical zaprti vodja opozicije Aleksej Navalni. Policija je v devetnajstih mestih po državi pridržala več kot 150 protestnikov. Že dan prej so oblasti pridržale več znanih Navalnijevih sodelavcev. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness