27. 12. 2016 – 10.05

Britoff obrnjenih smeri

Ob osmih

Japonski premier Shinzo Abe bo danes obiskal ameriško tihomorsko oporišče Pearl Harbor na Havajih. Gre za prvi tovrstni obisk japonskega političnega vodstva. Premier se namerava pokloniti žrtvam japonskega napada na oporišče, ki se je zgodil pred pred 75 leti.

Več sto aktivistov se je podalo na pohod miru iz Berlina do Alepa. Tako bo skupina okvirno tri mesece in pol pešačila v obratni smeri begunske poti in pri tem prečkala Češko, Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Grčijo in Turčijo. Namen pohoda je obuditev zavesti o obstoju trpečih predelov sveta in naši zmožnosti po pomoči.

Savdska Arabija je začela zbirati sredstva za sirske begunce iz petletne vojne. Sredstva zbirajo za vzpostavitev begunskih taborov in zagotovitev hrane, zdravil in ostalih potrebščin. Pri tem je zgolj savdski kralj Salman prispeval 20 milijonov savdskih rialov.  Savdska arabija je v vojni veljala kot ključni podpornik sirskih upornikov proti režimu Basharja al-Assada.

Južnokorejska politično-korupcijska drama se nadaljuje. Pričela se je v začetku meseca novembra, z razkritjem sporne vpletenosti predsedničine osebne prijateljice Choi Soon Sil v politične zadeve in svetovanja. Razkritju so v zadnjih dveh mesecih sledili ponavljajoči se množični protesti. Sledilo pa je tudi javno zaslišanje Choijeve, ki je zanikala glavne obtožbe. Svoje poznanstvo s predsednico, ki naj bi ga izkoriščala pri podajanju več milijonov dolarjev vrednih donacij njenim neprofitnim fundacijam s strani podjetij, kot je na primer Samsung, je zanikala. Choi je kljub zanikanju obtožb vseeno izrekla opravičilo južnokorejski javnosti in podala izjavo, da je pripravljena pristati na doživljenjsko ječo.

Ob desetih

Google je naslednji korak pri širitvi svojega imperija ubral preko združenja bolnišnic Imperial College. V slednjih bodo svoje paciente postopoma začeli opazovati s pomočjo aplikacij Googlove podružnice DeepMind. Gre za novo obliko nadzora nad 1,6 milijona pacienti, pri čemer bo aplikacija zaznavala nenadne spremembe v fizioloških meritvah in pri tem preko pametnega telefona obveščala zdravnike. Posredovani podatki bodo vsebovali rezultate krvnih testov in podatke ostalih tekočih administrativnih meritev pacientovega stanja. Zajemali bodo celotno bolnikovo zdravstveno kartoteko, kar pa sproža določene pomisleke o morebitnih zlorabah podatkov.

Zadnja poročila podjetja CrowdStrike, ki se ukvarja s kiber zaščito, kažejo, da naj bi bila aplikacija, preko katere ukrajinska vojska upravlja del svojega topništva, sredstvo hekerskega vdora. Hekerji so tako pridobili lokacije ukrajinskega topništva, pri čemer so posredovani podatki služili nadaljnjim napadom na odkrite lokacije. Ukrajinski oficir je omenjeno aplikacijo oblikoval za lažje upravljanje havbice sovjetske izdelave D-30, android aplikacija pa je bila nevede okužena z virusom. Novica tako odpira vprašanje o številnih izgubah, ki jih beleži ukrajinsko topništvo. Slednje je od leta 2014 izgubilo 50 odstotkov vseh topniških enot in kar 80 odstotkov vseh havbic D-30, ki so bile upravljane s pomočjo aplikacije. CrowdStrike verjame, da za hekerskim vdorom, ki je razbiral položaje ukrajinskega topništva, sedi ruska hekerska skupina FancyBear. Poročilo tako opozarja na vpletenost Rusije, ki naj bi razvijala in financirala hekerske napade kot orodje v vojni ter tako vplivala na mednarodne odnose. Rusija se je na začetku ukrajinske vojne v letu 2014 vmešala z vojaško in logistično podporo separatistom, ki se bojujejo z ukrajinskimi silami.



Sledila je ponovna cenzura znotraj socialnih omrežij. Tokrat s strani Twitterja, ki je ukinil račun jordanskega duhovnega vodje skupine al-Quaida Abu Qatada. Slednji je bil s prejšnjim poletjem oproščen vseh obtožb in izpuščen iz pripora. Vse od takrat velja za enega vidnejših kritikov Islamske države. Istočasno pa sta bila ukinjena še računa dveh vplivnih oseb, povezanih z ekstremističnimi skupinami. Zaplenjeni računi so bili večinoma naravnani na komentiranje vojne v Siriji in niso vsebovali toliko protizahodno nastrojenih vsebin. Twitter je v preteklosti večkrat blokiral račune povezane z Islamsko državo, izgleda pa, da cenzurira tudi na druge skupine.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.