Britoff pacifiške abecedne juhe

Aktualno-politična novica
19. 11. 2016 - 9.15
 / BritOFF

V Peruju poteka vrh voditeljev skupine držav Azijsko-Pacifiškega ekonomskega sodelovanja APEC.  Srečanje zaznamujejo predvsem obeti nove ameriške administracije, ki ne podpira že dogovorjenega, a še ne ratificiranega, sporazuma Trans pacifiško partnerstvo, krajše TPP. Z največjo delegacijo se srečanja udeležuje Kitajska, ki ni bila vključena v pogajanja TPP. Peking si želi sklenitve dveh drugih podobnih prostotrgovinskih sporazumov, kjer ZDA ne bi imele vodilne vloge. Prvi, imenovan Prostotrgovinsko območje Azije in Pacifika ali FTAAP, bi vključeval države skupine APEC. Drugi, znan pod kratico RCEP, za katero se skriva ime Celostno regionalno ekonomsko partnerstvo, pa bi vključeval 16 pacifiških držav in Indijo, ne pa tudi ZDA. Več držav, ki so partnerice pri sporazumu TPP, je izrazilo namero, da s bodo, če TPP propade, pridružile sporazumu RCEP. Med temi državami je tudi Avstralija, sicer tradicionalna ameriška zavezanca in ena največjih kitajskih trgovinskih partneric.

V Seulu v Južni Koreji so že četrti vikend zapored potekali množični protesti protivladni protesti. Po besedah organizatorjev se je zbralo kar pol milijona ljudi, ki so zahtevali odstop predsednice Park Geun-hye. Korupcijski škandal, ki pretresa južnokorejsko vlado, obtožjuje predsednico Park, da je dopustila vmešavanje sovjih prijateljev v državne posle. Najvidnejša med temi je Choi Soon-sil, hči verskega voditelja, ki je bil pred leti politični mentor sedanje predsednice. Tožilstvo vodi preiskavo proti Choi Soon-sil in še več sodelavcem Parkove. Ta je obljubila sodelovanje v preiskavi, a zavrača zahteve za odstop.

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo nemški proračun za naslednje leto dobil dodatna sredstva za investicije v infrastrukturo. Nemčija se zaradi tega ne bo dodatno zadolževala, se pa bo zmanjšal proračunski presežek, ki ga je zagovarjal predvsem nemški finančni minister Wolfgang Schaüble Merklova je povedla, da vlada razmišlja tudi o povečanju obrambnega proračuna. Nemčija je do sedaj zavračala nasvete mednarodnega denarnega sveta in prošnje drugih evropskih držav, naj poveča državno trošenje. 

Stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da bodo zdravniki v torek zaostrili stavko. Glavna točka spora med zdravniki in vlado je zahteva Fidesa, da se zdravnike izloči iz enotnega plačilnega sistema, ki velja za vse javne uslužbence. Vlada je na petkovi seji zavrnila to zahtevo zdravnikov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.