BritOFF posavskih ribic

Aktualno-politična novica
8. 12. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.05

Posavski občini Krško in Sevnica si že nekaj časa prizadevata, da bi se občani pogosteje prehranjevali z ribami. Zagnali sta vsaka svoj projekt, in sicer Krško projekt Ujemi ribo in doživi energijo Save, Sevnica pa Z ribami do zdravja.

O znanstvenih in političnih vidikih povezanih z NEK
 / 15. 7. 2017
S krškim projektom, krajše poimenovanim Doživi energijo Save, nameravajo po besedah Regionalne razvojne agencije Posavje razviti, citiramo, “nov turistični produkt, usposobljeni bodo ribiški vodniki, oblikovano doživetje z ribičem na reki Savi, trasirana nova kolesarska pot z energetskimi točkami na območju Lokalne akcijske skupine Posavje, izvedene delavnice na temo krapolova na reki Savi in revitalizirano degradirano območje ob reki Savi, ki bo spremenjeno v postajališče za avtodome”. Konec citata. V sklopu projekta z občino med drugimi sodelujeta Center za podjetništvo in turizem Krško in lokalna ribiška družina, Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo pa je projektu namenil okoli 170 tisoč evrov.

Odhajamo še v občino največje Slovenke vseh časov. Sevniški projekt je poimenovan Z ribami do zdravja ali krajše Ribe in okolje, je pa bolj športno naravnan. Z občino namreč sodeluje tudi Športno kulturno društvo Mini kraljestvo. S takisto okoli 170 tisoč evri evropskih sredstev nameravajo obnoviti del Tončkovega doma na Lisci, za šolarje in varovance varstveno-delovnega centra pa nameravajo pripraviti delavnice, povezane z ribjo prehrano.

Za konec dodajmo še, da bodo v Brežicah in Krškem v sklopu ribjih projektov namestili dva ribomata. V Brežicah bo to sploh prvi ribomat in bo postavljen na tržnici, v Krškem pa bo že drugi. Da bo rib v ribomatih dovolj, bo skrbela lokalna ribogojnica iz Kostanjevice na Krki.

Ob 8.05

Romunski predsednik vlade Ludovic Orban je po porazu svoje stranke na parlamentarnih volitvah odstopil s položaja premierja, ostaja pa prvak desnosredinske Nacionalne liberalne stranke, krajše NLS. Potezo je novinarjem naznanil po sestanku s predsednikom države Klausom Iohannisom, nekoč članom, zdaj pa podpornikom NLS. Začasno je na premierski stolček sedel obrambni minister Nicolae Ciuca. Na volitvah v parlament so minulo nedeljo slavili socialdemokrati, NLS pa je zasedla drugo mesto. Kljub vsemu socialdemokrati vlade bržkone ne bodo sestavili - NLS naj bi se v koaliciji pridružilo zavezništvo USR-Plus in morebiti še Zveza Madžarov.

Minister za zdravje in član DeSUS Tomaž Gantar je na prvega gospodarstvenika v državi in prvaka SMC Zdravka Počivalška naslovil Poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije in posledične obremenjenosti zdravstvenega sistema. Gantar predlaga popolno zaprtje oziroma zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti za 14 dni zaradi neučinkovitosti dosedanjih ukrepov. Na to bo Počivalšek le stežka pristal, saj skupaj z gospodarskimi združenji trdi, da delovna mesta niso izrazit vir okužb. Fronta med gospodarstvom in zdravstvom je tako očitno zopet aktivna, vlada pa bo o pozivu razpravljala najkasneje na četrtkovi seji.

Poslanci Državnega zbora so včeraj soglasno potrdili predlog zakona o finančni razbremenitvi občin. Skladno z njim bo država občine razbremenila za dobrih 70 milijonov evrov. Predlog zakona so usklajeno pripravljali številni akterji, in sicer dve vladi, sedem ministrstov, dve vladni službi, zavod za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko sodelovanje ter vsa tri občinska združenja. Država bo prevzela plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja za brezposelne in za otroke, nezavarovane kot družinske člane. Med drugim bo prevzela še financiranje družinskega pomočnika in mrliško pregledne službe, prav tako pa bo v celoti zagotovila sredstva za subvencijo neprofitnih najemnin. Zvišuje se taksa za lokacijsko informacijo, notarji pa bodo morali plačati za izdelavo potrdil o namenski rabi zemljišč.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness