Britoff pregleda mafijskih združb

Aktualno-politična novica
30. 12. 2014 - 8.00
 / BritOFF

7:05

Policijska racija se je včeraj odvila v bosanski medijski hiši Klix. Racija je povezana z novembrsko objavo posnetka pogovora premierke Republike Srpske Željke Cvijanovič, v katerem govori, kako je kupila dva pravnika, ki ji bosta omogočila zmago na naslednjih volitvah. Policijo zanima izvor posnetka, v ta namen pa so zaslišali urednike in prekopirali posnetke. Klix pojasnjuje, da verodostojnosti posnetka ne more dokazati, a vira ni razkrila. Vladajoča stranka Zveza neodvisnih socialnih demokratov pa ga je že novembra označila za ponaredek. Organi pregona se očitno sprašujejo, kdo dela tako dobre ponaredke.

Dve zgodovinsko-arheološki. V Avstriji so odkrili tajno nacistično tovarno, v kateri so nacisti med drugim izdelovali bombnike Messerschmitt in testirali orožja za množično uničevanje. Gre za majhno in mirno mestece Sankt Georgen an der Gusen, ki se je očitno znašlo v zapiskih fizika, ki jih je prebiral režiser dokumentarcev Andreas Sulzer.

Selimo se v Turčijo, v pokrajino Nevsehir, kjer so gradbeniki odkrili ogromno podzemno mesto. Mesto datira v leto 5000 pred našim štetjem in se razteza na 75 hektarih. Podzemni predor je bil odkrit, ko je gradbeno podjetje začelo izkopavanja za gradnjo stanovanjskega naselja. Gradnjo so kljub veliki investiciji prekinili, gradbinci pa nad "izgubo" niso razočarani.

Kamerun je včeraj začel z bombardiranjem vojaške baze, ki jo je v nedeljo zavzela islamistična skupina Boko Haram iz Nigerije. Mesta na severu države so prazna, saj je prebivalstvo pobegnilo pred islamisti, ki so povečali svojo dejavnost na meji med Nigerijo in Kamerunom. Boko Haram se širi v Kamerun, da bi razširil svoj kalifat.

V Španiji je policija zasegla 26.000 ton ilegalnega mesa za kebabe. Pridelano je bilo v Srednji Evropi, pridelava pa se je izognila zdravstvenim in higienskim pregledom. Večina mesa je bila zasežena v skladišču v Barceloni, kjer je čakalo, da bo dostavljeno v lokale s hitro prehrano. Lansko leto je španska policija zasegla 500 ton nereguliranega mesa, kar je praktično nič v primerjavi z včerajšnjim policijskim izplenom.

V Španiji so trgovcem z ilegalnim mesom stopili na prste, v britofu ob osmih pa bomo naredili pregled največjih svetovnih organizacij, ki se ukvarjajo s tako ali drugačno sumljivo trgovino.

 

8:05

Leto se je izteklo tudi za mafijske združbe, zato za konec naredimo nekakšen splošen pregled nad njimi. Podatke bomo črpali iz analize, ki jo je opravila Timesova revija Fortune. Po njihovem opažanju se po zaslužku daleč pred ostale organizirane zlikovce uvršča klan Yama-guchi Gumi, ki spada med japonske yakuze. Svojih osemdeset milijard dolarjev klan primarno pridela s trgovino z opojnimi substancami. Sekundarna in terciarna dejavnost sta še igre na srečo in izsiljevanje. Klan baje izdaja tudi svoj skupnostni časopis, v katerem poleg napotkov velikih šefov najdete tudi satirične haikuje in ‘go’ probleme - japonske različice šaha.

S skoraj desetkrat manjšim izkupičkom je na drugem mestu Solntsevskajska bratovščina iz Rusije. Za razliko od yakuz so precej bolj decentralizirani, sestavljeni iz avtonomnih brigad, katerih šefeti pa naj bi se sestajali na letni bazi. 9.000 članov si kruh služi predvsem s prometom z drogami in belim blagom. Močne zveze z Afganistanom naj bi bile krive, da Rusi konzumirajo 12 odstotkov celotne svetovne pridelave heroina.

Italijanska mafija je bila v preteklih desetletjih v Združenih državah Amerike precej na udaru vladnih služb, v rodni Italiji pa še močno stoji. Camorra naj bi na leto obrnila slabih pet milijard dolarjev, in sicer s pestro izbiro obrti, kot so zvodništvo, preprodaja orožja in drog ter ponaredbe. Locirana je v Neaplju, njene korenine pa sežejo v začetek devetnajstega stoletja. Camorra je v zgodovini nudila zaščito tudi revnemu sloju prebivalstva pri političnem organiziranju. Točke za to.

Četrto mesto zaseda Camorrina rivalka - kalabrijska Ndrangheta. Povezana je z latinskoameriškimi kokainskimi karteli in je glavna uvoznica belega prahu v Evropo in Severno Ameriko. V začetku leta so utrpeli velike izgube, saj je bilo v Italiji in Ameriki aretiranih več članov družin Gambino in Bonnano.

Končno smo prišli do Mehike. Tu je največja organizacija Sinalojski kartel, ki od ima od stotih milijard dolarjev, kolikor za droge letno zapravijo prebivalci Združenih držav Amerike, tri milijarde čistega dobička, kar predstavlja 60-odstotni delež med mehiškimi karteli. Kartel je februarja izgubil glavnega bossa, a se je uspešno izognil krvavim bojem za njegovo nasledstvo, in je ‘back on track’ oziroma po naše: ‘spet na liniji’.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness