BritOFF proste trgovine, naložb in partnerstva

Aktualno-politična novica
15. 2. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri.

Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju z veliko večino potrdili tri sporazume o gospodarskem sodelovanju Evropske unije s Singapurjem; to so Sporazum o prosti trgovini, Sporazum o zaščiti naložb in Sporazum o partnerstvu in sodelovanju. Sporazum o prosti trgovini in Sporazum o zaščiti naložb sta prva tovrstna bilateralna dokumenta o sodelovanju Evropske unije s katero od članic Zveze držav jugovzhodne Azije, s čimer si Evropska unija želi izboljšati gospodarske odnose s hitro razvijajočimi se državami tega območja.

EU-Mehika, EU-SIngapur, EU-Japonska
 / 24. 4. 2018
Sporazum o prosti trgovini predvideva obojestransko postopno odpravo carin na blago in storitve v časovnem okviru petih let. Singapur zavezuje k spoštovanju standardov Evropske unije pri varnostnih preizkusih avtomobilov in elektronskih naprav ter uveljavitvi evropske kategorizacije tekstila. Kot so v izjavi za javnost še zapisali pri Evropski komisiji, citiramo, “Sporazum vključuje obsežno poglavje o trajnostnem razvoju, ki postavlja najvišje standarde dela, varnosti ter zaščite okolja in potrošnikov”. Konec citata. Obenem naj bi sporazum tudi okrepil sodelovanje pri sprejemanju skupnih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam.

Sporazum o zaščiti naložb, ki bo nadomestil 12 bilateralnih pogodb med članicami Unije in Singapurjem, teži k vzpostavitvi varnega in stabilnega poslovnega okolja, medtem ko Sporazum o partnerstvu in varovanju stremi k nadaljevanju dosedajšnjih odnosov med stranema in posebej poudarja zavezanost k multilateralizmu in spoštovanju reda, temelječega na mednarodnem pravu. Omenjeni sporazumi bodo v veljavo stopili, ko jih potrdijo še posamezne države članice Evropske unije in ko Singapur uredi še lastne administrativne formalnosti.

To je bilo sicer eno zadnjih plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta v tem sklicu. Bližajo se namreč evropske volitve, za Slovenijo četrte po vrsti. V torek je predsednik republike Borut Pahor podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in za dan izvedbe glasovanja določil nedeljo, 26. maj. Časovni okvir za izvedbo volitev v Evropski parlament je sicer med 23. in 26. majem. Kandidatne liste bo pri nas mogoče vlagati od 25. februarja dalje in najpozneje do tridesetega dne pred dnevom glasovanja, torej do 26. aprila. Uradna volilna kampanja bo stekla mesec dni pred volitvami.

 

Ob 8. uri.

Na predlog predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa je ameriški senat s 54 glasovi za in 45 proti potrdil Williama Barra za novega pravosodnega ministra. Na tem položaju bo zamenjal Matthewa Whitakerja, ki je to funkcijo začasno opravljal po odstopu Jeffa Sessionsa novembra lani. Barr, ki bo med drugim bdel tudi nad delom posebnega preiskovalca Roberta Muellerja -- ta preiskuje morebitno vmešavanje Rusije v predsedniške volitve leta 2016 -- je zagotovil, da v njegovo delo ne bo posegal, a ni podal zaveze, da bo končne izsledke tudi javno objavil. Barr je kot pravosodni minister sicer deloval že med letoma 1991 in 1993, v času administracije Georga Busha starejšega.

Avstrijsko upravno sodišče je odločilo, da je avstrijska vlada ravnala nezakonito, ko je junija lani odredila zaprtje šestih mošej arabske verske skupnosti. Povod za ta ukrep je bilo domnevno širjenje salafističnih stališč v teh mošejah. Ker bi morale oblasti po zakonu pred zaprtjem mošej določiti časovni okvir, v katerem bi vsi deležniki lahko podali pojasnila glede nastale situacije, a tega niso storile, je sodišče odločilo, da bo vseh šest mošej do nadaljnjega odprtih. Iz vladnega urada za verske skupnosti so sporočili, da bodo na sodbo vložili pritožbo.

Vrača se razprava o Magni
 / 13. 2. 2019
Vodstvo Magne Steyr je sporočilo, da bodo navkljub dogovoru med predstavniki vlade in novomeškim okoljskim združenjem Rovo del proizvodnje začasno preselili čez mejo v bližnji Gradec. V Magni so kljub temu pozdravili dogovor med omenjenima stranema, ki določa, da se Rovo v zameno za vladno dopolnitev posebnega zakona o Magni -- tako imenovanega lex Magna -- odpove upravnemu sporu zoper okoljevarstveno dovoljenje za Magnino lakirnico v Hočah. A obenem so v podjetju dodali, da jih omejujejo zaveze do njihovih poslovnih partnerjev, zato bodo za nemoteno dobavo vozil v graški tovarni začasno uvedli dodatne izmene. Ministrstvo za okolje in prostor je dokončno okoljevarstveno dovoljenje sicer izdalo prejšnji četrtek, a mora po zakonu do njegove pravnomočnosti najprej preteči 30-dnevni pritožbeni rok. Šele po izteku tega roka bo proizvodnja lahko stekla tudi v obratu v Hočah.

Kako so domače osamosvajanje in po-osamosvojitveno zgodovino zaznamovale paravojaške formacije SDS & Co.?
 / 5. 9. 2018
Za konec ostajamo na Štajerskem in se vračamo k sodnim mlinom. Na predobravnavnem naroku, ki je potekal na mariborskem okrajnem sodišču, sta se Andrej Šiško, vodja Gibanja Zedinjena Slovenija in poveljnik Štajerske varde, ter Matej Lesjak izrekla za nedolžna. Tožilstvo prvemu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, drugemu pa pomoč pri omenjenem dejanju. Primer bo zanimiv tudi s pravnega vidika, saj na Slovenskem za omenjeno kaznivo dejanje sodna praksa še ne obstaja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness