Britoff protivohunskega sporazuma med ZDA in Nemčijo

Aktualno-politična novica
15. 1. 2014 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Mehiška vlada je v zvezno državo Michoacán napotila vojaške sile, in sicer potem ko so samo organizirane skupine vzele v svoje roke obrambo proti preprodajalcem drog. Skupine, ki so v prejšnjem tednu prevzele kontrolo v več mestih, imajo skupen cilj uničenja brutalnega mamilarskega kartela imenovanega Templarji. V prvi vrsti pa pravijo, da želijo zgolj zaščititi svoje družine.

Francoski predsednik Francois Hollande pa obljublja, da bo v tem letu zaščitil podjetja, ki delujejo na francoskih tleh. Za lažje dihanje kapitala namerava znižati davke na izplačane plače, ki ga plačujejo podjetja in samostojni podjetniki. Konkurenčnejše okolje, kot temu pravijo, naj bi pomagalo spodbuditi rast opešanemu francoskemu gospodarstvu.

Prvi Britoff končujemo s skoraj propadlo obljubo o zaščiti nemških državljanov pred vohuni ameriške Nacionalen varnostne agencije. Po poročanju nemškega častnika Süddeutsche Zeitung je dvostranski dogovor o prekinitvi prisluškovanja že skoraj padel v vodo. Kakšne pogoje postavljajo Združene države sicer ni natančno jasno, vendar so očitno za nemško stran nesprejemljivi. 

OSMA

Zvezno prizivno sodišče Združenih držav Amerike je razsodilo, da Zvezna komisija za komunikacije nima pooblastil za uvedbo regulacije za nevtralnost interneta. To bi sicer pomenilo, da bi imel vsak uporabnik popolnoma enake možnosti dostopa do medmrežja. Na drugi strani pa veliki ponudniki internetnih storitev že diskriminirajo določene internetne strani. V praksi to pomeni, da je na primer nalaganje podjetju ne podložne domene dosti počasnejše kot ostalih. Na poskus zakonsko nevtraliziranega interneta se je sicer pritožil internetni ponudnik Verizon.

Premikamo se v Brazilijo, ki je lani postala največja svetovna izvoznica soje in s tem prehitela ZDA. Za konkurenčnejšo ceno na svetovnem trgu pa je potrebna cenejša transportna pot. In namera je, da se jo spelje skozi amazonski gozd preko državne meje do zahodne južnoameriške obale. S tem bodo ladje, ki prevažajo sojo v Azijo prihranile okoli dva dni. Čezamazonska sojina pot pa bo verjetno spremenila dosti več, kot samo cene na svetovnem trgu.

Teater na slovenski politikantski sceni, s katerim so poskušali predstavniki kogar koli že, sporočiti, da mislijo resno, se je včeraj zvečer končal. Premierka Alenka Bratušek je po pet urni razpravi o novem dogovoru o sodelovanju med koalicijskimi partnerji sporočila, da bodo v dobro države skupaj zaključili mandat. Prioritete bodo gospodarstvo, mladi, zdravstvo ter boj proti korupciji. O privatizaciji niso razpravljali, investicije v Teš 6 pa ne bodo ustavljali. Aleluja.

DEVETA

Irska predstavniško partijska scena je bogatejša za novo stranko. Ta se imenuje Nacionalna stranka neodvisnosti, ki ima v svojem programu ima predvsem dve določitvi. Kot prvo se zavzemajo za izstop iz evro območja, kot drugo pa so proti ekonomskim migrantom iz perifernih predelov Evropske unije. Po besedah kandidata za Evropske volitve Petra O'Loughlina ima stranka svoj zgled v Stranki neodvisnosti Velike Britanije.

Ker se severna Koreja ne zgleduje po južni sosedi, skušajo aktivisti iz slednje to spremeniti. Z baloni napolnjenimi s Helijem in natovorjenimi z USB ključki, DVD-ji in ameriškimi dolarji skušajo namreč doseči čim več severnih bratov in sester ter jim spremeniti horizont zavesti. Na USB-jih je naložena korejska wikipedija in vsebine o kršenju človekovih pravic v Severni Koreji ter o krutosti voditelja Kim Jong Una, na DVD-ju so video vsebine, kaj pomenijo pa ameriški dolarji pa presodite sami.

In tretji Britoff končujemo z ZDA. Tamkajšnji zvezni sodnik Terrence Kern je razveljavil prepoved porok med istospolnimi pari v državi Oklahoma. Prepoved je bila sicer izglasovana na referendumu, ki je potekal leta 2004. Sodnik je svojo odločitev podprl z razlago, da takšen zakon krši ameriško ustavo ker parom istega spola zanika enake pravice dostopa do poročnega dovoljenja. Homoseksualci so si v ZDA do letos izborili pravico do poroke v 17 zveznih državah in prestolnici Washington, pri čemer so poroke priznane na zvezni ravni.

DESETA

Japonska vesoljska agencija je že pred časom podpisala s podjetjem Nitto Seimo Co, ki ima že skoraj sto let izkušenj z izdelovanjem ribiških mrež, pogodbo o sodelovanju pri izdelavi mreže za ulov vesoljskih smeti. Prototip mreže je tako že pripravljen na prve poizkuse, ki se imajo zgoditi februarja letos. Smeti, ki krožijo okoli zemlje z ogromno hitrostjo, lahko poškodujejo delujoče komunikacijske in druge satelite ter vesoljske postaje.

Kitajsko ministrstvo za človeške vire in socialno varstvo je sporočilo, da je se lani 26 provinc odločilo dvigniti minimalno plačo. Največja je trenutno v Šanghaju, kjer je delavcu po zakonu zagotovljenih 1620 juanov, kar je približno 195 evrov. Dvigi standardov so partijsko regulirani in njihov namen je zagotoviti gospodarsko rast z večjo produktivnostjo kakovostnejšega delavca. Tako vsaj pravi Zhang Monan iz Kitajskega centra za mednarodno gospodarsko izmenjavo.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli poročilo o programu varstva potrošnikov 2014-2020. Zakonodajni akt naj bi Evropski uniji pripomogel k ohranitvi nakupov z majhnim tveganjem prevare. Za program bo v sedmih letih namenjenih 189 milijonov evrov. Zadeva naj bi delovala predvsem na dveh ravneh. Kot prvo se osredotoča na lažje uveljavljanje potrošniških pravic, kot drugo pa financira izobraževanje in obveščanje. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.