Britoff rusko kitajske ljubezni

Aktualno-politična novica
10. 11. 2014 - 8.00
 / BritOFF

80 odstotkov Kataloncev je na simboličnem referendumu glasovalo za odcep področja izpod španske vladavine in posledičen nastanek samostojne države. Seveda zaradi simbolne narave dotičnih premikov ni za pričakovati, kljub temu je rezultat očiten znak španski centralni vladi.

Zračni napad koalicijskih sil voljnih, katere se trenutno udejstvujejo na bližnjem vzhodu v pohodu proti Islamski državi, naj bi ranil prvega človeka IS - Abu Bakr al-Baghdadija. Obseg njegovih ran ni znan, obenem Pentagon še ni uradno potrdil uspešnosti napada.

Kljub morebitno osiromašenem zdravstvenem stanju svoje vodje, pa Islamska država nadaljuje svoj prodor v iraški regiji Kirkuk, pomebni predvsem zaradi proizvodnje nafte. Po prevzemu naftnih rafinerij, IS črno zlato prodaja za 20 dolarjev na sodček. Med kupci je zaradi pomanjkanja in nuje po oskrbi prebivalstva, tudi iraška oblast.

Ruso-kitajska naveza

Ruska federacija ter Ljudska republika Kitajska sta podpisali drugi “sveti gral” energetskega povezovanja - 30-letno pogodbo za dobavo 30 milijard kubičnih metrov plina letno. Piskrček je pristavil tudi ruski naftni gigant Rosneft, ki bo Kitajsko zalagal z dodatnimi petimi milijoni ton nafte vsako leto. Že lani je bila namreč podpisana pogodba, ki Rosneftu nalaga, da Kitajski dostavi 360 milijonov ton nafte v 25 letih, torej okrog petnajst milijonov letno. Po novem se govori o dvajsetih.

Logična posledica vsega povedanega je, da se je na moskovski borzi mesečno trgovanje v kitajskem juanu povečalo za 80 odstotkov. Druga plat pogodb je obojestranska širitev infrastrukture, natančneje plinovodov in naftovodov, ki bo dodatno utrdila zavezništvo med državama in odprla nova področja sodelovanja. Najpomembnejša pa je de-dolarizacija energetskega trga. Z direktnim trgovanjem med rubljem in juanom se slabi eden izmed stebrov ameriške svetovne dominacije - “petrodolar”.

Celotna slika odraža dejstvo, da ne glede na mantro zahodne politike o uspešnih sankcijah, se le-te izkazujejo za neučinkovite. Slaboten Rubelj pomaga ruskemu izvozu, medtem ko francoski kmetje pred vladna posloplja trosijo kravji drek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness