BritOFF samo osme

Aktualno-politična novica
16. 6. 2020 - 8.05
 / BritOFF

Ob 8. uri

Na Irskem sta voditelja desnosredinskih strank Fianna Fáil in Fine Gael, Michael Martin in Leo Varadkar, z vodjo stranke Zelenih, Eamonom Ryanom, dosegla dogovor o oblikovanju koalicije. Ta določa, da bo vlado do decembra leta 2022 vodil Martin, nato pa bo vodenje vlade prevzel dosedanji premier Varadkar. Med prioritete koalicijskega sporazuma so uvrstili spopadanje s socialnimi in ekonomskimi posledicami pandemije novega koronavirusa ter s klimatskimi spremembami. Sodelovanje v koaliciji morajo potrditi še člani strank, a vse kaže, da se Irski po več kot štirih mesecih, ki so pretekli od volitev, obeta nova vlada, ki bo v 120-članskem parlamentu lahko računala na podporo 84-ih poslancev, mesta v opozicijskih klopeh pa bodo zasedli poslanci zmagovalne stranke Sinn Féin. Sodelovanje z njo sta zavrnili tako Fianna Fáil kot tudi Fine Gael, ki se zavzema za združitev Irske in Severne Irske.

Makedonski socialdemokrati, katerih stranka je poznana pod kratico SDSM, in stranka VMRO-DPMNE so se dogovorili za datum predčasnih volitev, ki bodo potekale 15. julija. Voditelja obeh strank, Zoran Zaev in Hristjan MIckoski, sta tako uslišala poziv makedonskega predsednika Steva Pendarovskega, ki je v svojem nagovoru prejšnji petek, v katerem je sporočil, da ne bo podaljšal izrednih razmer, za kar se sicer zavzemata obe omenjeni stranki, apeliral k čimprejšnjemu ponovnemu razpisu predčasnih volitev. Te bi morale prvotno potekati 12. aprila, a so jih zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa preložili. Od začetka januarja, ko je s položaja premierja zaradi preložitve začetka pristopnih pogajanj z Evropsko unijo odstopil Zoran Zaev, vodi državo tehnična vlada Oliverja Spasovskega, ki je do njenega nastopa opravljal funkcijo notranjega ministra, od sredine februarja pa je razpuščen tudi parlament. V Makedoniji je sicer eno izmed aktivnih žarišč novega koronavirusa na Balkanu; v zadnjih 24-ih urah so odkrili 164 novih okužb, skupno že 3701. Zaradi bolezni covid-19 je v državi urmlo 171 ljudi.

V Slovenijo. Državni zbor bo na današnji seji volil novega sodnika ustavnega sodišča. Po odstopu Barbare Zobec od kandidature od dvojice kandidatov, ki ju je državnemu zboru predlagal predsednik republike Borut Pahor, ostaja samo Andraž Teršek, ki ga mora za izvolitev na tajnem glasovanju podpreti absolutna navadna večina, to je 46 poslancev. Če bo izvoljen, bo na ustavnem sodišču nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji mandat poteče 14. julija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.