Britoff sindikalnega BDS-a

Aktualno-politična novica

OSMA

Na predčasnih parlamentarnih volitvahv Srbiji po 91-ih odstotkih preštetih glasov kaže na pričakovno in zanesljivo zmago Srbske nacionane stranke Aleksandra Vučića. Z osvojenimi nekaj več kot 49 odstotki vseh oddanih glasov se ji obeta kar 145 od 250ih poslanskih sedežev. Socialistična stranka zunanjega ministra Ivice Dačića bo sedela na 33 poslanskih stolčkih, povratnik iz Haaga Vojislav Šešelj pa se je s svojo Radikalno stranko vrnil tudi v parlament, kjer bo imel 22 predstavnikov. Z okoli petnajst poslanci se je v parlament prebila še lista okoli Demokratske stranke, pobuda Dosta je bilo nekdanjega gospodarskega ministra Saše Radulovića in skrajnodesna koalicija gibanja Dveri in Demokratske srpske stranke.

Egiptovski presednik Abdel Fatah el-Sisi je pred za danes napovedanimi protesti sinoči državljane v televizijskem nagovoru posvaril pred odhodom na ulico in obljubil, da bo oblast poskrbela za varnost in stabilnost države. Leve in sekularne skupine so namreč za danes, na obletnico umika Izraela s Sinajskega polotoka napovedale protest, saj vse bolj narašča nezadovoljstvo zaradi Sisijevega darila dveh neposeljenih otokov Savdski Arabiji. Sam pravi, da sta ta že od nekdaj pripadala Savdijcem, mnogi pa menijo, da gre za nezasišano odrekanje ozemlju in vračanje uslug bogatim šejkom, ki so pomagali pri državnem udaru. Egiptovske oblasti so sicer že pred današnjim dnem izpolnjevale svoje obljube, saj je prišlo do mnogih aretacij in izginotij aktivistov v Kairu in drugod.

Nizozemski novinarki turških korenin Umar Ebru so turške oblasti včeraj preprečile odhod iz države. V soboto je bila namreč pridržana zaradi suma žalitve predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v nekaj tvitih, zaradi česar je zaenkrat načeloma svobodna, ne sme pa zapustiti države. Pridržanje je povzočilo veliko ogoročenje na Nizozemskem, kjer je dogodek sovpadel s potezo tamkajšnjega turškega konzulata, ki je organizacijam turške diaspore poslal navodila za prijavljanje kakršnihkoli žalitev predsednika Erdogana. Konzulat se je sicer kasneje izgovarjal na nesporazum. Od začetka Erdoganovega predsedovanja leta 2014 so sicer turška sodišča obravnavala že 1800 primerov razžalitve predsednika, za kar je najvišja zagoržena kazen štiri leta zapora.

 

DESETA

Proti prostotrgovinskim sporazumom se organizirano delavstvo bori po vsem svetu, nedavno se je tako opredelila tudi koalicija indijskih sindikatov. Ti pravijo, da so zgroženi nad tem, da vlada resno razmišlja o sporazumih, kot je Celostno regionalno ekonomsko partnerstvo držav Jugovzhodne Azije, brez da pred tem naredijo analizo ekonomskih učinkov na Indijo. Zahtevajo tudi analize vpliva vseh že obstoječih prostotrgovinskih sporazumov, ki naj bodo javno dostopne, in pa prenehanje vseh sporazumov, ki imajo škodljive posledice za človekove pravice in druge družbenoekonomske elemente.

Škotski sindikati so podprli pobudo po spremembi ureditve dokaznega bremena v primeru nesreč s kolesarji in vozniki avtomobilov. Podporniki iniciative želijo, da je dokazno breme na voznikih, kar naj bi pospešilo postopke izplačil odškodnin. Tovrstna zaščita šibkejšega akterja v prometu naj bi vzpostavila zavedanje o odgovornostih vseh udeležencev v prometu in že velja v številnih državah EU.

Članstvo sindikata raziskovalcev in asistentov Newyorške Univerze je izglasovalo podporo gibanju BDS, ki se bori za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu. Bojkot bodo podpirali dokler se Izrael ne bo držal določil mednarodnega prava, končal vojaške okupacije palestinskih območij, porušil zidu in začel spoštovati pravice Palestink in Palestincev. Z univerze so jim po referendumu sporočili, da nikakor ne sprejejmajo bojkota ter da so take odločitve v nasprotju z akademsko svobodo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.