BritOFF spopadov

Aktualno-politična novica
28. 5. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Vojaški spopadi na filipinskem otoku Mindanao in predvsem v mestu Maraui se nadaljujejo. Večina izmed okoli 200.000 prebivalcev mesta Maraui je zbežala iz mesta. Po tej evakuaciji je vojska danes obnovila zračne napade na zbirališča islamske militantne skupine Maute in povečala število kopenskih sil. Po navedbah tiskovnega predstavnika pokrajinskega odbora za izredne razmere Zia Alonta Adionga je 2000 prebivalcev ujetih na območjih, ki jih nadzoruje skupina Maute. Policija je medtem našla 19 trupel civilistov, ki so jih vojaki skupine Maute ubili, preden bi lahko  pobegnili iz mesta. Kljub temu, da so spopadi omejeni na mesto Maraui je filipinski predsednik Rodrigo Duterte v torek na celotnem otoku Mindanao razlasil izredno stanje. Skupina Maute naj bi po ocenah filipinskega vojaškega vodstva imela 260 oboroženih pripadnikov.

Libijska džihadistična skupina, povezana z Alkajdo, Ansar al Šarija je oznanila svojo razpustitev. Kot razlog so navedli več nedavnih porazov, zdesetkanost sil, prebege k skupini Islamska država in uboj njihovega vodstva. Ansar al Šarija so se namreč borili proti silam generala Kalife Haftarja, ki je ta mesec še srditejše napadal oporišča skupine v mestu Bengazi. Haftarjev cilj je povečanje nadzora nad vzhodnim delom Libije, general pa ne priznava vlade narodne enotnosti, ki nadzoruje zahodni del države in jo podpirajo Združeni narodi. Skupina Ansar al Šarija je nastala po padcu Muammara Gaddafija leta 2011 v Bengaziju in je leta 2014 prevzela mesto. Vlada Združenih držav Amerike skupini pripisuje tudi napad na ameriški konzultat v Bengaziju leta 2012 .

Italijanski parlamentarni odbor za proračun je izglasoval ukinitev kovancev za en in dva centa. Uredba bo začela veljati 1. januarja naslednje leto, prinesla pa naj bi 20.000 evrov prihranka letno. Izdelava kovanca za en cent namreč stane 4,2 centa. Italija bo tako prva država Evropske unije, ki bo najmanjše kovance ukinila. Sicer pa Belgija, Irska, Nizozemska in Finska pri plačevanju z gotovino večino cen zaokrožijo na pet centov in tako posledično zmanjšujejo izdelavo kovancev manjših od petih centov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness