BritOFF stoletnice

Aktualno-politična novica
11. 11. 2018 - 11.00
 / BritOFF

Danes mineva sto let od konca prve svetovne vojne. V ta namen po Evropi potekajo različne spominske slovesnosti. Osrednja slovesnost bo kot vsako leto potekala v Parizu, kjer se bodo na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona ob Slavoloku zmage letos zbrali najvišji predstavniki 84 držav in številnih mednarodnih organizacij. Popoldne se bo prvič odvil tudi Pariški forum o miru. Njegov namen je najprej postati stalnica in združiti vse akterje svetovnega upravljanja, civilno družbo in mednarodne organizacije, ter nuditi možnost za izmenjavo stališč in iskanje rešitev za skupne izzive.

Slovesnost predstavlja tudi priložnost za različna dvostranska srečanja državnikov. Že v petek je v Francijo prispel ameriški predsednik Donald Trump in takoj izkoristil možnost, da je kritiziral Macronovo idejo o ustanovitvi skupne evropske vojske. Ta bi po prepričanju Macrona Evropo lahko branila pred Kitajsko, Rusijo in tudi ZDA, od katerih mora Evropa zmanjšati odvisnost. Trump je že kmalu po prihodu tvitnil, da je to zelo žaljivo in da bi morale evropske države najprej plačati svoj delež Natu. Iz Macronovega kabineta so se hitro opravičili in hiteli pojasnjevati, da je predsednik s svojo izjavo zgolj želel poudariti potrebo po tesnejšem obrambnem sodelovanju v Evropi. Predsednika sta spor očitno kmalu rešila in potrdila dobro prijateljstvo. 

V soboto je bilo v prvem planu srečanje Macrona z nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja nekdaj tradicionalnih sovražnic sta v kraju Rethondes, kjer se je Nemčija po štirih letih predala, odkrila novo spominsko tablo. Na tabli je zapisano, da sta ob stoletnici Macron in Merkel »znova potrdila vrednote francosko-nemške sprave v službi Evrope in miru.« Na stari tabli, postavljeni kmalu po koncu vojne, pa lahko preberemo naslednje: »Tu je 11. novembra 1918 umrl kriminalni ponos nemškega imperija, ki so ga premagali svobodni ljudje, ki jih je hotel zasužnjiti.«

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness