Britoff tihih zavežništev

Aktualno-politična novica
18. 8. 2019 - 13.00
 / BritOFF

V Hongkongu so ponovno potekali množični protesti. Policija je prepovedala zborovanja v poslovnem središču mesta, zato so se protesti začeli na mestni promenadi, kjer se je zbralo več kot 100 tisoč ljudi, ki pa so se nato vseeno odpravili v mestno središče. Protesti, ki potekajo že enajsti teden, so se začeli zaradi sprejema zakona o izročitvi obtožencev iz Hongkonga na celinsko Kitajsko. Protestniki zahtevajo umik zakona, katerega sprejem je bil sicer odložen, poleg tega zahtevajo še, da vlada za proteste preneha uporabljati besedno izgredi, izpustitev in prenehanje sodnih postopkov proti vsem aretiranim med protesti, neodvisno preiskavo v obnašanje policije med protesti in implementacijo splošne volilne pravice. 

Argentinski gospodarski minister Nicolas Dujovne je odstopil zaradi finančne krize, ki se je poslabšala po primarnih predsedniških volitvah pred enim tednom. Na teh se je pokazalo, da bo finančnim trgom naklonjeni predsednik Mauricio Macri najverjetneje izgubil oktobrske predsedniške volitve. Dujovne je bil ključen član Macrijevega vladnega kabineta in je izpogajal pogoje 50 milijard evrov težkega posojila Mednarodnega denarnega sklada, ki je od države zahteval paket varčevalnih ukrepov. Macri se je po porazu poslovil od dela teh ukrepov, saj je napovedal dvig minimalne plače, zvišanje praga najnižje dohodninske davčne stopnje, povečanje nekaterih socialnih izdatkov in zamrznitev cen bencina. Slednji ukrep je bi sicer dan kasneje zaradi pritiska naftne industrije in z nafto bogatih provinc tudi sam postavljen na led.

Primarne volitve so močno zatresle finančno trdnost Argentine na mednarodnih finančnih trgih. Argentinski peso je v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil 20 odstotkov svoje vrednosti, zaradi tega pa se je čez noč za prav toliko povečalo breme državnega dolga, ki ga mora Argentina praktično v celoti odplačevati v dolarjih. Državne obveznice so zaradi tega izgubile tretjino vrednosti, zahtevana donosnost ključne triletne obveznice pa je dosegla skoraj 50 odstotkov. Ponos Macrijevih reform, 100-letna državna obveznica, je v zadnejm letu izgubila skoraj polovico vrednosti. Še bolj dramatično je bilo ta teden dogajanje na argentinski borzi. Ta je v ponedeljek izgubila 48 odstotkov vrednosti, kar je največji padec katerekoli borze kjerkoli na svetu od leta 1950 z izjemo Šrilanke, ko je tam leta 1989 izbruhnila državljanska vojna.

V Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon so potekale demonstracije skrajno desnih skupin, kot so Proud Boys in Patriot Prayer. Pri tem je prišlo do spopadov s kontraprotestniki, ki so prav tako organizirali svoj protest. Ranjenih je bilo šest, aretiranih pa trinajst oseb. V proteste se je vmešal tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da razmišlja o tem, da bi skupine Antifa, ki sodelujejo o kontra-protestih, označil za domačo teroristično organizacijo. Zakaj je pregovorno liberalni Portland postal središče skrajno desničarskega nasilja, lahko preberete v nedeljski APR bralni znački.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness