Britoff tipičnega britanskega poletja

Aktualno-politična novica
11. 6. 2017 - 10.26
 / BritOFF

Britanska premierka Theresa May je dosegla načelni dogovor s stranko severnoirskih unionistov DUP o podpori njeni vladi. DUP ne bo vstopil v vlado, ki jo bodo še naprej sestavljali zgolj konzervativci, bodo pa prispevali svoje glasove v parlamentu. Formalnemu vstopu DUP, zaradi njihovih stališč glede splava, istospolnih porok in podnebne politike,  nasprotujejo številni poslanci konservativne stranke, kot na primer Ruth Davidson, ki je kot vodja konservativne stranke na Škotskem prinesla stranki presenetljiv uspeh v sicer zelo neuspešnih volitvah. DUP je stranka protestantov na Severnem irskem in zaseda skrajno desni del političnega prostora, še posebno ko gre za socialna in družbena vprašanja. May se s pritiskom svojih strankarskih kolegov sooča tudi pri kadrovski politiki. Zaradi zahtev poslancev sta njen kabinet zapustila dva izmed njenih najtesnejših sodelavcev Nick Timothy in Fiona Hill.

Laburisti so se med tem lahko razveselili še enega poslanskega sedeža. Ponovno štetje je potrdilo njihovo zmago v elitnem londonskem okrožju Kensington, kjer se nahajajo nekatere izmed najdražjih nepremičnin na svetu. Okoržje je poleg številnim milijarderjem dom tudi  pro-torijskemu  tabloidu Daily Mail in časopisu Evening Standard, ki je v lasti ruskega oligarha Evgenija Lebedeva in katerega odgovorni urednik je nekdanji finančni minister v Cameronovi vladi George Osborne.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je povedal, da ni zaprosil za ameriško vojaško pomoč v boju proti islamističnim upornikom v južno filipinskem mestu Marawi. Filipinska vojska je dan prej potrdila, da sodelujejo z ameriško vojsko pri izmenjavi obveščevalnih informacij,  ta pa jim nudi tudi drugo tehnično pomoč in pomaga pri urjenju filipinske vojske. Očividci so nad mestom na primer opazili izvidniška letala ameriške mornarice. Ameriška vojska nima stalne baze na Filipinih, že več let pa je tam stacioniranih med 50 in 100 pripadnikov ameriških posebnih enot. V Pentagonu so potrdili, da se jim je nedavno pridružilo še 300 do 500 vojakov, ki sodelujejo pri urjenju filipinske vojske, ne sodelujejo pa pri bojnih operacijah.

Po podatkih, ki jih je objavil statistični urad, se je slovenski izvoz v mesecu aprilu povečal za 4,3 odstotke in je znašal 2,18 milijarde evrov. Toje okoli pet odstotkov več kot je znašal uvoz, ki je tudi zrasel, in sicer za 3,4 odstotke na 2,08 milijarde evrov. Zanimivi so tudi podatki o izplačilu dividend slovenskih podjetji za lansko leto. Te so zrasle za 23,7 odstotka in so znašale 678 milijonov evrov. Med nefinančnimi družbami je bilo največ dividend izplačanih državi in sicer 91 od skupno 378 milijonov evrov. Sledila so izplačila v tujino in sicer 85 milijonov, dobrih deset milijonov manj pa je bilo izplačano gospodinjstvom. Med finančnimi družbami so na prvem mestu izplačila v tujino, 128 od 300 milijonov evrov. Skupno je bilo največ dividend izplačanih v tujino, 213 milijonov, 177 pa je dobila država. Finančnim družbam je bilo izplačanih 105, nefinančnim pa 90 milijonov evrov. Gospodinjstva so skupno dobila 87 milijonov evrov.

 

In še: Spopad besed za besede v Svetovni banki

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.