britoff umika vojske

Aktualno-politična novica
kitajski vojaški hekerji
25. 3. 2015 - 9.00
 / BritOFF

                                  ob 9:05

Poveljstvo vojske Združenih držav Amerike, se je odločilo, da bo v Afganistanu do leta 2016 ostalo vseh 9800 vojakov. Sprva je bilo načrtovano, da je v letu 2015 tam samo 5000 ameriških vojakov, a so v regiji še vedno prisotni talibanski in drugi uporniki. Ameriški vojaki bodo tako še naprej urili afganistanske varnostne sile, da bodo ti tudi nadalje odgovorno varovali kolaborantsko vlado pred uporniki.

V Montrealu so represivni organi postopali v skladu s svojim imenom. Proteste proti varčevalnim ukrepom in kapitalizmu, ki so se odvijali v večernih urah, so razglasili za nezakonite. Množico so nato razgnali s solzivcem in gumijastimi naboji, več ljudi pa so aretirali. Proteste je organiziralo Revolucionarno študentsko gibanje, ki ga sestavljajo mladi komunisti in antikapitalisti, udeležba pa je dosegla več tisočev.

Po Egiptu je od Rusije jedrsko elektrarno naročila še Jordanija. 10 milijard dolarjev vredna nuklearka bo imela dva gigavatna reaktorja. Zgrajena naj bi bila v sedmih letih, njen namen pa je stabilizacija električne energije v državi. V Jordaniji je bila zaradi konfliktov v Iraku in Egiptu večkrat motena preskrba z električno energijo.

Še ena kratka novička iz Kanade. V Vancouvru se je odvilo hekersko tekmovanje v vdiranju v spletne brskalnike. Na tekmovanju so pogoreli vsi, še največ hroščev pa je bilo v Internet Explorerju. V britofu ob desetih pa o kitajskih hekerjih.

 

                                                    ob 10.05

Kitajska je razkrila okostnjaka iz omare in javno objavila, kar so Združene države slutile že nekaj časa. V publikaciji o svoji vojaški strategiji je navedla, da ima več posebnih vojaških enot za “vojskovanje” prek medmrežja.

Kitajska naj bi imela tri različne tipe cybervojaških [sajbervojaških] enot. Najprej so tu specializirani vojaki, ki se spoznajo na omrežja. Poveljujejo jim strokovnjaki z ministrstva za državljansko varnost. Tretji tip pa so zunanji sodelavci, ki bi jih v redni vojski imenovali plačanci. Napadi kitajskih hekerjev naj ne bi bili zaenkrat zelo sofisticirani.

Združene države so leta 2013 obtožile kitajske hekerje, da so vdrli v ameriška podjetja z namenom industrijskega vohunjenja in kraje patentov. Kitajske oblasti so takrat zanikale svojo vpletenost in zatrdile, da takšnih vojaških enot nimajo. Zahodni zakoni o patentnem pravu so na Kitajskem bolj malo spoštovani. Človek se vpraša, ali je to sploh slaba stvar?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.