BritOFF v plamenih

Aktualno-politična novica
1. 4. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Več sto Paragvajcev je v petek v znak protesta vdrlo v kongres in podtaknilo požar. Protestirali so proti odločitvi senata, ki je odobril amandma, ki bi trenutnemu predsedniku Horaciu Cartesu omogočil ponovno izvolitev. Paragvaj, podobno kot Peru in Čil omejuje predsedniško funkcijo na en petletni mandat, kot preventivni ukrep proti ponovitvi diktature, kot je bila 35 letna diktatura Alfreda Stroessnerja. Podoben ukrep je bil zavrnjen avgusta, ustavnost tega amandmaja pa član opozicije Roberto Acvedo izpodbija tudi na ustavnem sodišču. O odločitvi senata bi danes moral glasovati še spodnji, predsedniku naklonjeni dom, a je glasovanje preloženo do umiritve protestnikov. Če bo spodnji dom odobril možnost ponovne izvolitve predsednika, bo sledil referendum.  

Poljski učitelji pa so v petek izvajali stavko na delovnem mestu v znak protesta proti šolski reformi konzervativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost. Reforma bi odpravila triletno srednješolsko šolanje, ki sledi šestletni osnovni šoli, to pa bi podaljšala na osem let. Stranka Zakon in Pravičnost bi tako ponovno uvedla sistem osnovne šole in nato gimnazije ali poklicne šole, saj trdi da trenutni sistem ne pripomore k zaposlljivosti mladih. Po spremenjenem kurikulumu, pa bi bilo več šolskih ur posvečenih poljščini in zgodovini, na račun znanosti, računalništva in tujih jezikov. Stavkajoči učitelji - po navedbi sindikata učiteljev je sodelovalo 37 odstotkov odstotkov šol - so opozarjali na dobre rezultate učencev po mednarodnih standardih in zahtevali višje plače in zagotovila, da zaradi reforme ne bo prišlo do odpuščanj. ZNP učiteljski sindikat je tudi zbral 600.000 podpisov, s katerimi je vložil zahtevo po referendumu o šolski reformi.  

Od sprememb v izobraževanju pa k sprememinjanu vojaške strategije. Ameriški obrambni minister general Jim Matiss je oznanil spremembe ameriške politike v Siriji. Odstanitev sirijskega predsednika Bašarja al Asada za Združene države tako ni več prioriteta, njegovo usodo pa naj bi določili Sirijci na volitvah. Po besedah Nikki Haley, ameriške ambasadorke pri Zduženih narodih, se bodo Združene države posvetile Asadovemu zavezniku, Iranu ter sodelovanju s Turčijo in Rusijo za dosego dolgotrajnejših načrtov za regijo.

Nemška vojska je dodala novo poveljstvo. Kibernetsko poveljstvo  bo zadolženo za preprečevanje poskusov vohunjenja in sabotaž v računalniškem omrežju vojske. Vse morebitne vojaške kibernetske napade bo moral odobriti kongres.

Na Norveškem in Švedskem pa je hudič požrl šalo. V strahu pred širjenjem lažnih novic so se številni priljubljeni švedski in norveški časopisi in radijske postaje letos odpovedali podtikanju prvoaprilskih šal med resnične novice.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness