BritOFF vikend protestov na Balkanu

Aktualno-politična novica
17. 3. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Na Slovaškem so znani neuradni rezultati prvega kroga predsedniških volitev: največ glasov - 40,6 odstotka - je prejela kandidatka zunajparlamentarne stranke Napredna Slovaška Zuzana Čaputova, na drugem mestu ji z 18,7 odstotka sledi kandidat vladajoče stranke Smer Maroš Šefčovič, sicer podpredsednik Evropske komisije ter komisar za področje energetske unije in podnebja. Volilna udeležba je znašala slabih 49 odstotkov. Omenjena kandidata se bosta za petletni predsedniški mandat pomerila v drugem krogu, ki bo 30. marca. Če bo zmagala Čaputova, bo postala prva ženska predsednica v zgodovini Slovaške.

Po državah na Balkanu pa se tudi ta vikend nadaljujejo protesti. Na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu se je na shodu solidarnosti z žrtvami družinskega nasilja, ki je potekal pod sloganom »Reši me«, zbralo več tisoč ljudi. Povod za protest je bila nedavna družinska tragedija na otoku Pag, ko je Josip Rođak z balkona pometal svoje štri otroke. Zbrani so med drugim zahtevali, da se nasilje v družini obravana kot kaznivo dejanje in ne kot prekršek, ter k odgovornosti pozvali odgovorne institucije - v prvi vrsti centre za socialno delo. Protesta so se udeležili tudi zaposleni v teh centrih, ki so opozorili na kadrovsko podhranjenost, zaradi katere ne morejo učinkovito opravljati svojega dela.

Protestniki v Srbiji diskriminirajo politike, demonstracije tudi na Kosovem
 / 5. 2. 2019
V Beogradu je del protestnikov na demonstracijah, znanih pod imenom »Eden od petih milijonov«, ki potekajo proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, vdrl v poslopje javne radiotelevizije RTS. Skupina okoli 50 protestnikov, med katerimi sta bila tudi vodja stranke Dveri Boško Obradović in ena od organizatork protesta Jelena Anasonović, je želela doseči gostovanje v večernih poročilih Dnevnik, kjer bi predstavili svoje zahteve. Menijo namreč, da na RTS izvajajo cenzuro in v korist Vučića pristransko poročajo o demonstracijah. Po posredovanju žandarjev so se protestniki naposled razšli.

Protivladni protesti v Podgorici
 / 25. 2. 2019
V Podgorici so se nadaljevali protesti, ki jih organizira skupina državljanov z imenom »97 tisoč«. Med vzklikanjem protestnih gesel, kot so »Milo lopov« in »Mi smo država«, so zbrani izrazili svoje nasprotovanje predsedniku države Milu Đukanoviću, ki ga obtožujejo zlorabe položaja, korupcije in klientelizma. Nekaj protestnikov je v policijo metalo kamenje. Demonstracije so se začele po objavi posnetka, na katerem Duško Knežević, nekdanji prijatelj in tesni sodelavec Đukanovića, sekretarju črnogorske vlade Slavoljubu Stijepoviću vroči kuverto s 97 tisoč evri. Knežević, za katerim so v Črni gori razpisali Interpolovo tiralico, je takrat dejal, da je denar namenil za financiranje Đukanovićeve volilne kampanje.

Protesti v Albaniji
 / 12. 12. 2018
Kamenje je poletelo tudi v albanski prestolnici Tirana, kjer je na sprva mirnih protestih izbruhnilo nasilje. Manjša skupina ljudi je želela vdreti v parlament; ko jim je policija namero preprečila, so začeli metati kamenje. Shod je bil še eden v vrsti tistih, na katerih protestniki zahtevajo odstop albanskega premierja Edija Rame in razpis predčasnih volitev. Opozicija pod okriljem Lulzima Bashe, vodje Demokratske stranke, Ramo obtožuje korupcije, volilnih kršitev in vpletenosti v organiziran kriminal. V znak nasprotovanja njegovi vladi je tako 65 opozicijskih poslancev 140-članskega parlamenta prejšnji mesec vrnilo svoj mandat. Evropska unija, ki je v petek podprla pravico do mirnih protestov, je obe strani pozvala k dialogu.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness