Britoff volilne oligo-aristokracije

Aktualno-politična novica
volitve
3. 6. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Kubanski parlament je na predlog svežega predsednika Miguela Diaza-Canela ustanovil komisijo za prenovo ustave. Na čelu komisije bo Raul Castro, generalni sekretar komunistične partije, ki je predsedniški stolček aprila prepustil Canelu. Po besedah Castra spremembe ustave iz leta 1976, ki bodo morale biti potrjene na referendumu, kakopak ne pomenijo odrekanja socialisitičnemu projektu.

Okrog 18.000 vojakov iz 21 držav je začelo z vojaškimi vajami Nata, imenovanimi "Saber strike", ki od leta 2010 potekajo na ozemlju Poljske in baltskih držav. Vaje bodo trajale predvidoma do 15. junija, njihov namen pa "ni provokacija Rusije, temveč urjenje z našimi Zaveznicami", pravijo na United States Army Europe. Nato je prisotnost vojaških sil na svoji vzhodni meji z Rusijo začel povečevati leta 2014, po ruski priključitvi polotoka Krim. Ameriška vojska je pred dobrim letom dni vzpostvila nov štab na Poljskem, od koder poveljuje okrog 6000 ameriškim vojakom v regiji. Rusija sicer trdi, da je Nato prelomil svoje obljube s konca osemdesetih let, ko bi naj v zameno za prepustitev vzhodne Nemčije Gorbačov prejel zagotovila o neširjenju Nata na vzhod. Nato zgodbo kakopak označuje za mit.

V Cerkljah ob Krki se je medtem začela vojaška vaja Jadranski udar, na kateri do sobote sodeluje okrog 700 vojakov iz 22 držav. 

Po vzporednih volitvah je zmagovalka parlamentarnih volitev Slovenska demokratska stranka, ki je prejela 24,4 odstotkov glasov.

Lista Marjana Šarca je prejela 12,6 odstokov glasov,

SMC 9,8 odstotkov,

Levica 9,5 odstotkov,

SD 9,3 osdtotke,

NSi 6,6 odstotkov,

Stranka Alenke Bratušek 5,5 odstotkov,

DeSUS 5 odstotkov in

SNS 4,3 odstkoke

Vzporedne volitve je Inštitut Mediana izvajal do 18. ure na vzorcu 14.38 volivcev. Karl Erjavec je po razglasitvi vzporednih rezultatov, ki napovedujejo najslabši rezultat za DeSUS, odkar je sam predsednik stranke, povedal, da je prepričan, da se bodo stvari še spremenile. Do 16. ure se je volitev udeležilo 34,32 odstotkov volilnih upravičencev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness