Britoff vsesplošnega nereda

Aktualno-politična novica
25. 11. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Iran in ostale države udeležene pri jedrskih pogajanjih so sprejele začasen dogovor, po katerem bo Iran za šest mesecev ustavil jedrski program v zameno za omilitev sankcij v obsegu sedmih milijard dolarjev. Kljub temu na sporedu ostaja težavno iskanje in sprovedba obsežnejšega dogovora saj detantu med Ameriko in Iranom ne nasprotuje le tesen ameriški zaveznik - Izrael - temveč se predsednik Obama sooča tudi z negodovanjem nekaterih kongresnikov.

Japonska je izrazila protest in zaskrbljenost nad najnovejšo odločitvijo Kitajske, ki je velik predel zračnega prostora v Vzhodno-kitajskem morju oklicala za de facto protektorat. V dotični coni se nahaja tudi sporno otočje Senkaku, oziroma kitajsko imenovano Diaoyu (izg. djaoju), zaradi katerega se že dlje časa odvijajo spori.

Francija se po podatkih obrambnega ministrstva pripravlja na novo vojaško posredovanje v Afriki, tokrat v Centralno Afriko. V akcijo naj bi bil vključen slab tisočak francoskih vojakov, k čemur se bodo pridružile še sile afriških zaveznikov. Za pričetek se potrebuje le še na mandat varnostnega sveta Združenih narodov.

0800

Na ulicah ukrajinske prestolnice Kijev več-deset-tisoč glava množica izraža nezadovojstvo zaradi propadlega trgovinskega dogovora z Evropsko unijo. Protesti naj bi izkazovali voljo ukrajincev do evropske integracije. V luči propadlega dogovora je evropska komisija izrazila pripravljenost, da pri ponovnem poskusu vzpostavitve trgovinske pogodbe za pogajalsko mizo sedijo tudi ruski predstavniki.

Pakistanski zdravnik, ki je ameriški obveščevalni službi pomagal najti Osamo bin Ladna, se je ponovno znašel na zatožnih klopeh. Tokrat se mora zagovarjati za umor iz malomarnosti, ker mu je leta 2007 med operacijo umrl bolnik. Njegova odisejada po sodiščih se torej nadaljuje. Zaradi soudeležbe pri likvidaciji Osame je bil obsojen na doživljenjsko ječo zaradi veleizdaje, vendar so ga kasneje pomilostili. Za tokratno obtožnico se smatra, da je ponoven poskus povračila zaradi soudeležbi pri smrti Osame.

Ostajamo v Pakistanu. Zaradi novih napadov z brezpilotnimi letali so protestniki zaprli cesto na severozahodu države, prek katere se pretaka vojaška oprema namenjena vojaškim silam v Afganistanu.

0900

Egiptovski predsednik je sprejel zakon, ki prepoveduje protestiranje brez policijskega dovoljenja. Prav tako zakon prepoveduje protestne manifestacije na krajih bogoslužja. Posledično bo varnostnim silam podeljena pravna osnova za razbijanju množic brez uradnega dovoljenja. Stanje v Egiptu odražajo tudi predvidene kazni v dotičnem zakonu, ki znašajo do sedem let pripora in denarno kazen v višini 30.000 dolarjev.

Maoistični uporniki na Filipinih so za en mesec podajšali enostransko razglašeno premirje z vladnimi silami, katerega so razglasili v področjih, ki jih je prizadel tajfun. Prav tako so svojim silam naročili ditribuirati pomoč v obalnih predelih in odročnih vaseh.

Po podatkih sirskih upornikov naj bi slednji zavzeli največje naftno polje na vzhodu države. S tem je Assadov režim odrezan od domačega dostopa do nafte. Tu lahko dodamo, da je sirska produkcija nafte od pričekta konflikta upadla za 90 odstotkov. Obenem je znano, da Sirskemu režimu nafto že dlje časa dostavljata Iran in Kitajska.

1000

Na klimatskih pogajanjih v Varšavi je bil v zadnji minuti sprejet dogovor, ki ponovno prelaga dejanski spoprijem s problemom na kasnejši čas - tokrat na konferenco leta 2015. Še pred koncem konference so jo zapustile zelene opazovalke - mednarodne nevladne organizacije, ki so razočarane, da se razrešitev problema vedno znova prelaga v kasnejša leta.

Švicarski volilci so zavrnili referendumski predlog pričet s strani mladinskega krila socialnih demokratov, ki bi omejil vodstvene plače v podjetjih na 12-kratnik najnižje plače. Utemeljitev predloga je bil princip, da naj nihče ne zasluži v enem mesecu več, kot njegovi zaposleni v celem letu. Kljub neuspehu je to le ena izmed iniciativ, ki se spoprijema z vedno večjo ekonomsko neenakostjo v švicarski družbi.

Italijanski predsednik je zavrnil Berlusconijevo zahtevo po pomilostitvi glede obsodbe zaradi utaje davkov. Posledično se Berlusconiju obeta, da mu bodo zaradi obsodbe prepovedali vstop v italijanski parlament in neposredno politično udejstvovanje v stranki.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.