Britoff vsiljivcev

Kitajski zunanji minister Wang Yi je v Washingtonu na srečanju s svojim kolegom Johnom Kerryem opozoril, da so še vedno trajajoči protesti v Hong Kongu interna stvar Kitajske. Vse države naj bi tako morale spoštovati kitajsko suverenost in priznati, da nobena družba ne bi tolerirala ilegalnih dejanj, ki rušijo javni red. Kerry seveda ni mogel kaj, da ne bi pristavil svojega lončka in zatrdil, da Združene države podpirajo univerzalno volilno pravico v Hong Kongu in upajo, da bodo protestniki lahko na miren način izrazili svoje pomisleke glede načina vladanja.

Prav tako v Washingtonu je odstopila Julia Pierson, direktorica Secret Service-a, ameriške službe zadolžene za varovanje voditelja svobodnega sveta, to je ameriškega predsednika. Le nekaj ur pred odstopom je prestala žolčno zaslišanje v kongresu, kjer so jo privijali zaradi novega fiaska, saj je bilo razkrito, da se je z nožem oboroženi vsiljivec, ki je pred dvema tednoma uspel preplezati ograjo okoli Bele hiše, celo peljal v dvigalu z Barackom Obamo. Piersonova se je sicer od dogodku svojim podrejenim zahvalila, da so se pri ravnanju z vsiljivcem držali nazaj, kar je seveda kongresnike še bolj ujezilo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nagovoru pred parlamentom poudaril, da se bo Turčija vedno aktivno borila proti terorističnim skupinam v regiji. To je prvi resni indic, da bo vlada, kjer ima Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj večino, danes podprla predlog, ki bi turški vojski dal pooblastilo za posredovanje v sosednji Siriji in vojaške baze odprl koaliciji v boju proti Islamski državi. Znano je sicer tudi turško stališče, da boj proti IS-ju nameravajo podpreti le, če bo usmerjen tudi proti režimu sirskega predsednika Bašarja al-Assada.

V okviru Organizacije združenih narodov je bila prejšnji teden organizirana prva Svetovna konferenca o domorodcih. Potekala je v New Yorku, le nekaj dni kasneje pa se je v Amsterdamu odvil paralelni forum omenjeni konferenci. Organizirala ga je organizacija Indigenous movement, ki je z dogodkom želela opozoriti na pomanjkanje dejanske implementacije odločitev Združenih narodov in predstaviti pogled domorodcev na to, kako globalni procesi vplivajo na njihova življenja. O izvedbi obeh srečanj, njunih ugotovitvah ter možnosti učinkov le-teh, v Britoffu ob 08:05.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.