Britoff vuvuzele

Aktualno-politična novica
vuvuzela
17. 12. 2015 - 8.00
 / BritOFF

ob 8:00

V Montrealu smo priča še enemu primeru kriminalizacije boja proti neoliberalnim reformam. Mestna občina bo namreč 2.400 komunalnih delavcev za teden dni suspendirala. Višji sindikalni uradniki bodo brez plače ostali kar dva meseca, sindikalni predstaviki pa mesec dni. Razlog za to je, da so se 8. decembra udeležili ilegalnega protesta, ki ga je med delovnim časom sklical sindikat modrih ovratnikov. Njihov bes je bil usmerjen proti zakonu, ki uvaja močne reze v pokojninski sklad, in proti fiskalnemu paktu med občinami in vlado, ki bi omogočil občutno poslabšanje delovnih pogojev v javnem sektorju.

Novoizvoljeni kanadski premier Justin Trudeau je v želji po dokončni spravi s staroselci predlagal niz ukrepov, ki bi povrnili psihično in fizično škodo, ki so jo utrpeli otroci staroselcev v posebej njim namenjenim šolam. Te so delovale med leti 1870 in 1996, njihov glavni cilj pa je bila asimilacija staroselskih otrok v krščansko vero. Komisija za resnico in spravo, ki je raziskala delovanje šol, je ugotovila, da so bili učenci mnogokrat spolno in fizično zlorabljeni; po navedbah komisije naj bi 3.200 otrok umrlo zaradi bolezni, ki so jih povzročili slabi higienski standardi, a te številke so po ocenah mnogih po vsej verjetnosti kar desetkrat višje. Trudeau otrokom, ki so utrpeli škodo, zagotavlja denarne kompenzacije.

Bonitetna agencija Fitch je že druga, ki je Braziliji za eno stopnjo znižala oceno. Ta sedaj znaša BB+, v prihodnosti pa se zna še zniževati. Po ocenah tujih vlagateljev brazilsko okolje namreč ni primerno za kick-starting ekonomijo, moti pa jih tudi domnevna koruptivnost. Ali bodo finančne institucije zahtevale nadaljnje varčevalne ukrepe ali se bodo zadovoljile z dražjimi denarnimi posojili po višji obrestni meri, še ni znano.

ob 10:00

Hekerska skupina @VandaSec je sledila IP spletnim naslovom islamskih skrajnežev na socialnih omrežjih in prišla do presenetljive ugotovitve. Iz Savdske Arabije jih je sled namreč pripeljala nazaj v London, natančneje do spletnih naslovov Vladne službe za delo in pokojnine. Slednji so se na navedbe že odzvali s pojasnili, da so precejšno število neuporabljenih IP naslovov prodali savdskemu telekomu, ter da nad njihovimi strankami nimajo nadzora.

Iz Francije prihajajo spodbudne novice glede zasebnosti na spletu. Vlada namreč ne bo prepovedala nezaščitenih brezžičnih omrežij in ne bo blokirala anonimnega omrežja TOR. Ukrepa sta bila predstavljena javnosti s strani notranjega ministrstva v okviru boja proti terorizmu, a k sreči so prevladali interesi javnosti. O možnosti prepovedi enkripcije smo letos že poročali iz Velike Britanije, o prepovedi omrežja TOR pa so razmišljali na Japonskem.

Ostajamo pri TOR-u, oziroma njegovi novorojeni sestrici z imenom Vuvuzele. Po tem ko so na ameriški univerzi MIT pokazali na ranljivosti v TOR omrežju, so razvili tudi alternativen program za pošiljanje anonimnih sporočil prek spleta. Ta deluje na principu šuma, v katerem naj bi se zadušili podatki, ki si jih po spletu izmenjujeta sogovorca.

In še novica za gejmerje. Korporacija AMD, ki izdeluje grafične procesorje, bo odprla licence gonilnikov svojih grafičnih kartic. Po novem bodo slednji zavarovani z licenco MIT. V to jih je prisilila konkurenčna tekma z NVidio, ki prevladuje na tržišču, a so njihovi grafični drajverji slabo podprti na odprtih operacijskih sistemih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.