Fwd: BritOFF

Aktualno-politična novica
23. 6. 2019 - 11.15
 / BritOFF

Mediji v Združenih državah Amerike poročajo, da so ameriške sile uspešno kibernetsko napadle iranske vojaške sisteme kot povračilo za sestrelitev njihovega brezpilotnega letala in nedavne napade na naftne tankerje, za katere Američani krivijo Iran. Napad, o katerem je prvi poročal The Associated Press ob navajanju dveh bivših obveščevalnih uradnikov, naj bi začasno onemogočil sisteme, ki nadzorujejo izstrelitev raket. Obrambno ministrstvo ZDA tega zaenkrat ni potrdilo. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je sicer nedavno sporočilo, da iranski hekerji v zadnjem času stopnjujejo napade na sisteme v ameriških vladnih agencijah, poskušali pa so napasti tudi varnostne sisteme ameriških vojnih ladij. Zaostrovanje med državama je v tem tednu kritično točko doseglo po tem, ko naj bi ameriški predsednik Donald Trump že odobril zračni napad na določene iranske cilje, a ga nato preklical. Namesto tega je Trump napovedal še večje sankcije za Iran.

"The hermit kingdom" v malo drugačni luči
 / 15. 6. 2018

Če ZDA stopnjujejo pritisk nad Iranom, pa so se očitno vsaj nekoliko otoplili odnosi med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, potem ko so februarja letos propadli njuni pogovori v Seulu. Iz severnokorejskih državnih medijev so namreč sporočili, da je Kim prejel osebno pismo ameriškega predsednika z “odlično vsebino”. Agencija ni poročala o vsebini pisma, prav tako pisma ni komentirala Bela hiša, so pa korespondenco med državama potrdili v Južni Koreji. Kim je v teh dneh sicer gostil kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki je postal prvi kitajski predsednik, ki je Severno Korejo obiskal v zadnjih 14 letih.

O ljudstvu Oromo ter njihovem boju za samovlado
 / 11. 5. 2016

V avtonomni regiji Amhara na severu Etiopije sta bila ubita predsednik regionalne vlade Ambachwe Mekonnen in njegov svetovalec Ezez Wasie. Državne oblasti so napad označile za poskus vojaškega udara in zanj obtožile oboroženo skupino pod vodstvom vojaškega generala Amhare Asamnewa Tsige. Ubit je bil tudi poveljnik državne vojske Seare Mekonnen. Etiopija se sicer po tem, ko je po letih demonstracij lani na položaj predsednika vlade stopil Abij Ahmed, sooča s porastom etničnega nasilja. Država, v kateri živi do 90 etničnih skupin, je namreč zasnovana na ideji etničnega federalizma, razdeljena pa na devet etničnih enot ali regij. Med njimi je Amhara druga najbolj naseljena, etnična skupina Amhara pa je za ljudstvom Oromo druga največja. Abij Ahmed je na položaju predsednika vlade uvedel številne reforme, s katerimi je v državi omilil nekatere represivnejše zakone - tako je na primer omogočil večjo svobodo medijev in izpustil politične zapornike. A so se v obdobju njegovega vodenja v državi tudi zato aktivirala etnična militantna gibanja, ki so povzročila porast nasilja, zaradi katerega je po podatkih Združenih Narodov v državi razseljenih skoraj tri milijone ljudi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness