Gaza pod letalskimi napadi

Aktualno-politična novica
18. 2. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Izraelska vojska je ponoči izvedla več letalskih napadov na območje Gaze. V napadih, ki so sledili včerajšnji eksploziji, v kateri so bili poškodovani 4 izraelski vojaki, naj bi izraelska letala po navedbah izraelske vojske zadela 18 Hamasovih vojaških objektov, med njimi tudi tovarno orožja, medtem ko palestinska stran poroča o 4 poškodovanih vojaških vadbenih centrih. V tankovskem napadu v vzhodni Rafi sta bila včeraj pozno popoldne ubita dva palestinska najstnika, izraelski mediji pa poročajo o izstrelku, ki naj bi na jug države priletel z območja Gaze in ni zahteval žrtev.

Tisoči Kurdov so v Strasbourgu ponovno zahtevali izpustitev v Turčiji na dosmrtni zapor obsojenega vodjo prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), Abdullaha Öcalana. Kurdi se v tem francoskem mestu s sedežem Evropskega sodišča za človekove pravice tradicionalno zberejo na obletnico Öcalanove aretacije, 17. februarja. Letos se je jih po navedbah policije zbralo 11.000, medtem ko organizatorji navajajo 2-krat večje številke. Vodja PKK kazen dosmrtnega zapora na otoku Imrali prestaja od leta 1999.

V Avstriji so pobudniki peticije za razpis referenduma o prepovedi kajenja v gostinskih lokalih v vsega treh dneh zbrali potrebnih 100.000 podpisov, ki jih potrebujejo, da o njihovi pobudi razpravlja avstrijski parlament. Avstrija je v nasprotju z večino drugih držav Evropske unije kajenje v lokalih prepovedala šele maja letos, ker pa so vladni svobodnjaki (FPÖ) v predvolilni kampanji napovedali, da bodo takšno ureditev spremenili, nasprotniki kajenja zahtevajo razpis referenduma. Zdravniška zbornica, sindikati, socialdemokrati (SPÖ) in drugi so začeli s peticijo “Don’t smoke”, pod katero so že prvi dan zbrali več kot 8.000 podpisov. Z zbiranjem bodo nadaljevali, z uspešnim referendumom pa verjamejo, da bodo preprečili namere vlade, ki močnega nasprotovanja kajenju v lokalih ne bo mogla ignorirati.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness