Izredna Etiopija

Aktualno-politična novica
17. 2. 2018 - 13.00
 / BritOFF

 

V Etiopiji so dan po odstopu premierja Hailemariama Desalegna razglasili izredne razmere. V obvestilu na etiopski nacionalni televiziji je ministrski zbor pojasnil, da se je za takšno potezo odločil, da bi v državi zagotovil pravni red. V pokrajinah Oromia in Amhara je namreč v minulih tednih ponovno izbruhnil niz protivladnih protestov, ki se niso prenehali tudi potem, ko je vlada iz zaporov izpustila več tisoč podpornikov opozicije, zaradi njih pa je v četrtek odstopil premier Desalegn. V Oromii so se zaradi marginalizacije nekaterih etničnih skupin demonstracije začele novembra 2015, kasneje pa so se še zaradi drugih razlogov razširile po vsej državi. Zaradi nemirov je vlada naslednje leto razglasila izredne razmere, ki pa jih je kasneje preklicala.  

Brazilski predsednik Michel Temer je s podpisom odloka razširil pooblastila vojske nad celotno zvezno državo Rio de Janeiro, prvič po uvedbi demokracije leta 1985 pa bo ta nadzorovala tudi delo policije. Več tisoč vojakov v favelah Ria že od lani policistom pomaga pri preganjanju kriminala, ki se je medtem okrepil v drugih delih zvezne države. Kritiki Temerja svarijo pred skrajnimi in neproduktivnimi potezami, toda ta med vsemi možnimi ukrepi, s katerimi želi, kot je dejal, uničiti kriminal, očitno največ stavi prav na izdatno represijo. Odlok mora potrditi še brazilski kongres, kar naj bil storil predvidoma v naslednjih 10 dneh.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je vladi predlagal svojo zamenjavo na mestu vodje pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Koprivnikar se je, kot je dejal, z mesta prvega vladnega pogajalca odločil umakniti zaradi številnih kritik, ostrih odzivov sindikatov in vladnega mandata, da doseže dogovor v višini 45 milijonov evrov ob mnogo višjih zahtevah sindikatov. Z umikom je včeraj seznanil premiera Mira Cerarja, vlada pa naj bi o tem razpravljala na četrtkovi seji, ko predsednik vlade od Koprivnikarja pričakuje podrobno pojasnitev razlogov za odstop.  

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi na Olimpijskih igrah v Pjongčangu dosegla še drugo zmago. Podobno kot v uvodu z Združenimi državami Amerike je Slovenija do novih dveh točk prišla po koncu rednega dela tekme, odločilni zadetek v 5. seriji kazenskih strelov je za zmago s 3:2 in končno 2. mesto v skupini B zagotovil Žiga Jeglič. V repasažu se bo Slovenija za uvrstite v četrtfinale najverjetneje pomirila z boljšim iz jutrišnje tekme med Nemčijo ali Norveško*.

*popravljeno

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.