Kraljeve poroke BritOFF

Aktualno-politična novica
19. 5. 2018 - 14.00
 / BritOFF

Objavljeni so bili končni rezultati volitev v Iraku, ki so potekale prejšnjo soboto. Zmagala je lista šiitskega verskega voditelja Moktade al Sadra. Nobeno od treh zavezništev, ki so sodelovale na volitvah ni prejelo več kot 50 odstotkov glasov, zato bo potrebna gradnja koalicije. Al Sadrovo zavezništvo je na volitvah dobilo 54 sedežev, na drugem mestu je pristal blok vodje šiitske milice Hadija al Amirija s 47 sedeži, na tretjem mestu pa je zavezništvo sedanjega premierja Hajdarja al Abadija s 42 sedeži. Al Sadr se je v tem tednu v primeru zmage na volitvah že odpovedal vodenju vlade, sicer pa v nasprotju z dosedanjim premierjem ni naklonjen ne Iranu, ne ZDA. Prebivalci Iraka so bili prejšnjo soboto na prvih parlamentarnih volitvah, odkar je država lani decembra razglasila zmago nad skrajno sunitsko skupino Islamska država. Volilna udeležba je bila 44,5 odstotna.

Svet Združenih narodov za človekove pravice je na izrednem zasedanju v Ženevi sprejel resolucijo, v okviru katere bodo v Gazo poslali neodvisno preiskovalno komisijo. Naloga preiskovalne komisije, ki bo sestavljena iz strokovnjakov za vojne zločine, bo preiskava nasilja izraelske vojske nad palestinskimi protestniki v Gazi, ki se je pričel 30. marca letos. Svet ZN je resolucijo sprejel z 29 glasovi za, dvema proti in 14 vzdržanimi glasovi. Izrael je resolucijo že zavrnil, saj strejanje na demonstrante opravičuje s pravico do obrambe.

V Istnabulu se je zbralo več sto tisoč protestnikov, na protestnem shodu proti izraelskem nasilju in v podporo Palestincem. K protestnem shodu je pred vrhom islamskih držav pozval turški predsednik Recep Tayip Erdogan. Ergogan je ob odprtju vrga islamskih držav izraelsko nasilje primerjal z nasiljem nad Judi v drugi svetovni vojni.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.