Kripto-bolivarski britoff

Aktualno-politična novica
Nicholas Maduro
7. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10:05

Svežino v tehnobritoff vnaša Venezuela, saj tokrat ne bo govora o hekerskih vdorih in gigantskih spletnih platformah. Predsednik Nicholas Maduro je v nagovoru, ki ga je imel med posebnim božičnim programom na nacionalni televiziji, napovedal uvedbo nacionalne kriptovalute, poimenovane Petro. Ta bo podprta z venezuelskimi naravnimi rezervami, nafto, zlatom in diamanti. Z novo valuto želi Venezuela zaobiti sankcije, ki so jih proti njej uvedle Združene države Amerike, Kanada in Evropska unija, in poskuša pridobiti finančno neodvisnost.

bolivar vs bitcoinKriptovaluta bo še en odgovor na visoko inflacijo, ki tare Bolivarsko republiko. Več o njej in drugih socio-ekonomskih problemih, ki tarejo državo, lahko izveste, če prisluhnete posnetkom čavističnega programa na Radiu Študent. Lahko pa povemo, da je zgolj v zadnjem mesecu vrednost bolivarja padla za skoraj 60 odstotkov glede na dolar. Po drugi strani je vrednost bitcoina rušila rekorde in prebila ceno 10 tisoč evrov za bitni kovanec, kar je najverjetneje tudi dvignilo apetite venezuelske vlade.

Na rast bitcoina je najverjetneje vplivalo tudi, da bo terminska borza CME v Chicagu začela ponujati pogodbe za bitcoin. Tako bodo lahko v kriptovaluto začeli vlagati tudi večji vlagatelji. V Venezueli pa je po neuradnih informacijah veliko zgodnjih uporabnikov bitcoina. Nanj in na druge kriptovalute so se obrnili predvsem zaradi nestabilne ekonomske situacije in v izogib vladnim regulacijam. Zaradi visokih subvencij za elektriko pa je bilo rudarjenje kriptovalut v Venezueli vedno donosno.

Tehnične podrobnosti o venezuelski kriptovaluti petro še niso znane, niti se ne ve, kolikšno stopnjo regulacije želi nad kriptovaluto obdržati venezuelska vlada. Ko bo znanih več podrobnosti, se lahko nadejate informiranosti, sicer pa na slišanje naslednji četrtek.

 

ob 8:05

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah marca leta 2018. To je napovedal na praznovanju v tovarni avtomobilov v Nižnem Novgorodu. Hkrati je izjavil še, da so islamistični uporniki v Siriji premagani in da je čas, da se krizo začne reševati s političnim dialogom. Ta bi vključeval parlamentarne in predsedniške volitve.

Kanadsko višje sodišče je razsodilo, da so protesti proti gradnji brezdomskih bivališč v Vancouvru nelegalni in je pohajkovanje po zanj odrejeni lokaciji prepovedano. Okrog 200-glavi protesti so se začeli po napovedi mesta, da bo v četrti Marpole zgradilo 78 stanovanjskih enot za brezdomce kot del načrta o izgradnji 600 takšnih enot. Načrt prihaja kot odgovor na 30-odstotno rast brezdomstva v mestu od leta 2014 in visoke stanovanjske stroške. Protestniki po njihovih besedah ne nasprotujejo gradnji bivališč za brezdomce, temveč njihovi lokaciji, ki se nahaja v bližini osnovne šole. Za otroke gre! Prejšnji teden so mestne oblasti izjavile, da morajo gradnjo začasno ustaviti, saj so protestniki blokirali lokacijo, ter napovedale vložitev zahteve za odločbo sodišča.

Tajska policija je aretirala štiri člane bikerske skupine Hells Angels, po besedah tajske policije za turiste zaradi drog, nasilja in ogrožanja družbe. Medtem ko bosta dva od njih deportirana, bo drugima dvema sojeno zaradi uporabe kokaina. Še en član skupine je iz države pobegnil, preden bi ga uspeli aretirati.

intel backdoorTehno-regulacijski britoff ob pet čez deseto napovedujemo z novico o možnostih izklopa skrivnih operacijskih sistemov, ki tečejo na Intelovih procesorjih. Nedavno je tehnološko javnost razburkala novica, da na vseh Intelovih procesorjih v ozadju teče še en operacijski sistem, ki ima tudi omrežne zmogljivosti. Sedaj je podjetje System76, distributer računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, sporočilo, da so v sodelovanju z Googlom in ameriško Agencijo za nacionalno varnost odkrili način, kako se ta operacijski sistem izklopi. Koliko drugih strojnih stranskih vrat za vdore v računalnike so pustili odprtih pri Intelu, ostaja skrivnost.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

no, sedaj imamo lep primer v Venezueli tega, kar se je res že dolgo časa nazaj začelo dogajati v Indiji. Namreč - temu se reče nekaj kot dvojna ekonomija. V Indiji je bila to paralelna ekonomija: rupi in dolar ekonomija. Če na kratko povzamem: lahko si šel na podeželje in jedel za ca. 80 rupij. Lahko pa si sredi Delhija, sredi mesta si privoščil kosilo tudi za 100 dolarjev. Kužite?
verjetno bo nekaj podobnega potekalo tudi z uvedbami kripto-valut. ne morete letos pričakovati, da po vsem doživetem, bodo pa Latinska Amerika in Azija obrnile platko in rekle: ja, prav imate. dejmo sedaj se it ekologijo. ni logike stari. angleži, nizozemci, američani in japonci, da ne omenjam kitajcev, so prej kri scali, ali pa vsaj druge spodbujali k temu - da so prišli danes do točke razvoja, na katerem se nahajajo.
a zdej se bomo šli pa egalitarizem? zato ker se led topi na severu?
pha. dobra.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.