KRIZNI BRITOFF

Aktualno-politična novica
29. 11. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero ugotavlja, da v Evropi in svetu vlada klimatska in ekološka kriza.

Pred konferenco o klimatskih spremembah, ki jo bo decembra v Madridu organizirala Organizacija združenih narodov, parlament ugotavlja, da bi se Evropska unija morala obvezati, da bo dosegla nulto stopnjo emisij toplogrednih plinov do leta 2050. Evropski poslanci tako od Evropske komisije zahtevajo, naj bodo vsi relevantni zakonski in proračunski predlogi popolnoma usklajeni s ciljem omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. 

V ločeni resoluciji je Evropski parlament od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zahteval tudi, da naj se v evropski zeleni dogovor vključi cilj 55-odstotnega znižanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030

Poslanci so tudi dejali, da so obstoječi cilji v pomorskem in zračnem prostoru premalo ambiciozni, da bi privedli do potrebnega znižanja emisij. Članice EU bi, so dejali poslanci, morale vsaj podvojiti svoj finančni prispevek k mednarodnemu Zelenemu podnebnemu fondu. Komisijo so spomnili tudi na dano obljubo o usmeritvi finančnih sredstev v višini več kot 90 milijard evrov v države v razvoju z namenom ublažitev posledic katastrof, povezanih s klimatskimi spremembami. 

Resolucija Evropskega parlamenta COP25 o konferenci OZN o podnebnih spremembah leta 2019 je bila sprejeta s 430 glasovi za, 190 glasovi proti in 34 vzdržanimi glasovi. Evropski parlament pa je sprejel resolucijo o klimatski in ekološki krizi v Evropi in svetu s 429 glasovi za in 225 glasovi proti, 19 pa jih je bilo vzdržanih. 

Evropska komisija je že predlagala cilj doseganja nulte stopnje emisij škodljivih plinov do leta 2050, vendar v Evropskem svetu še vedno nima podpore zaradi nasprotovanja Poljske, Madžarske in Češke. 

Konferenca OZN-a o klimatskih spremembah bo potekala od 2. do 13. decembra v omenjenem Madridu. 

 

08.05

Hrvaška policija je ponovno streljala na migranta. Na območju Mrkoplja, v bližini meje s Slovenijo, se je migrant menda aktivno upiral enemu izmed pripadnikov hrvaške policije, ki že slovi po pretiranem nasilju do migrantov, ter je, kot so se izrazili hrvaški policisti, “sam povzročil strel”. Oseba si je tako povzročila strel v ramo. Sredi meseca so že na območju Gorskega kotarja med streljanjem huje ranili enega izmed migrantov, ki je zaradi strela bil življenjsko ogrožen. Takrat so hrvaški policisti objavili, da ni bilo “namenoma”. 

Tudi na severu streljajo. Rusija je preizkusila medcelinsko balistično raketo Topol-M, ki je bila ob izstrelitvi opremljena z jedrsko konico. Njen doseg naj bi bil več kot 11.000 kilometrov. Nova raketica je zadela predvideno tarčo v Kazahstanu in tako uspešno opravila test. Gre za deseti ruski preizkus medcelinskih raket letos.

Evropski svet je tudi uradno imenoval novo Evropsko komisijo. Komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen je sestavljena iz 27 članov, s svojim delom pa bo pričela 1. decembra. Evropski parlament je že v sredo podprl novo komisarsko sestavo, nova predsednica pa je takrat obljubila, da bomo vsi državljani Evrope “občutili spremembe”.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.