Macron in Le Pen v drugi krog

Aktualno-politična novica
23. 4. 2017 - 15.00
 / BritOFF

Po prvih ocenah rezultatov francoskih predsedniških volitev, sta se v drugi krog uvrstila neodvisni centristični kandidat Emanuel Macon in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Prvi naj bi dosegel volilni rezultat 23,7 odstotka, druga pa 21,7 odstotka. Republikanec Francois Fillon in levičarski Jean Luc Melenchon naj bi bila izenačena pri 19,5 odstotkih. Kot kaže bo Macron pri kandidat v francoski povojni zgodovini predsedniških volitev, ki se mu bo uspelo uvrstiti v drugi krog, brez da bi bil član katere izmed uveljavljenih levo in desno sredinskih političnih strank.

Medtem ko štetje glasov še traja pa so se na francoskih ulicah že začeli zbirati prvi protestniki. Tako so na Place de la Bastille v vzhodnem Parizu protestniki nasprotovali uvrstitvi Le Pen v drugi krog. Policija jih je poskušala odgnati s solzivcem.

Gledališka predstava Izobčenje hrvaškega režiserja Oliverja Frljića je v Varšavi na Poljskem izzvala proteste. Okoli sto protestnikov iz vrst radikalnih poljskih nacionalistov je z živim zidom poskušalo gledalcem predstave preprečiti vstop v prostore gledališča Powszechny. Posredovati je morala policija, ki je ustvarila kordon, skozi katerega so lahko gledalci vstopili v gledališče. Protestniki, ki naj bi protestirali proti spodbujanju sovraštva, blasfemiji, skrunitvi križa ter žaljenju pokojnega papeža, so predstavo pospremili z vzkliki "Bog, čast, očetnjava" ter "Narodno katoliška revolucija". Protestnike je razjarila vsebina predstave, kjer eden izmed prizorov vključuje simulacijo oralnega spolnega zadovoljevanja, pri čemer je uporabljen kipec preminulega poljskega papeža Janeza Pavla II. Na Frljića pa se je spravilo tudi poljsko tožilstvo, ki je sprožilo preiskavo glede spodbujanja k umoru predsednika poljske vladajoče stranke Pravo in pravda Jaroslawa Kacynskega. V delu predstave namreč nekdo izmed igralcev sprašuje po ceni umora Kacynskega.

Saudski kralj Salman je končal varčevalne ukrepe v javnem sektorju. Sprostil je namreč dodeljevanje bonusov ter dodatkov za javne uslužbence in vojaško osebje. Saudski javni sektor sicer zaposluje kar dve tretjini vseh zaposlenih Savdijcev. Reze v prihodke javnih uslužbencev je Saudova Arabija uvedla septembra lani zaradi zmanjšanih prihodkov iz naslova nizkih cen nafte. Končanje varčevalnih ukrepov pa ni edini ukrep kralja Salmana. Poleg zamenjave ministra za javno odpravo je Salman imenoval novega savdskega veleposlanika v Združenih državah Amerike, in sicer svojega sina princa Khalida. Prav tako pa bo z dvema dodatnima mesečnima plačama nagradil vojake, ki sodelujejo v vojaških operacijah proti upornikom v Jemnu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness