Man-bear-pig britoff

Aktualno-politična novica
3. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

7:00

Ameriški genetik Eugene McCarthy je svetu predstavil zanimivo evolucijsko teorijo, po kateri bi ljudje lahko bili potomci hibridov opice in prašiča. Za to navaja predvsem morfološke dokaze, na podlagi podobnosti določenih tkiv in kože. Znanstvena skupnost je že vzrojila nad njegovimi trditvami, ki so sicer po mnenju rumenih časnikov: popolna sprememba znanstvene paradigme. Resni znanstveniki se ne strinjajo popolnoma, saj menijo, da se delo znanstvene skupnosti ne bi smelo tratiti s šibkimi hipotezami. Mi pa bomo morda kmalu izvedeli ali je man-bear-pig produkt človeške domišljije ali le slabe znanosti.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je včeraj proteste, ki so se v državi razmahnili po odstopu državnega vodstva od sklenitve pridružitvenega sporazuma z EU, primerjal z državnim udarom. Označil jih je kot nezakonite in dejal, da so "ušli z vajeti". Več deset tisoč ljudi protestira v Kijevu, protestniki so zasedli mestno hišo in zaprli dostop do vladnega poslopja. V mestni hiši so danes pripravljali hrano, zdravniki so oskrbeli ranjene, tam so aktivisti celo spali. Na stavbo so s sprejem napisali Sedež revolucije. Množični protesti so posledica odločitve ukrajinske vlade, da se spričo nasprotovanja Rusije zaenkrat odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU.

Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je mnenja, da so protesti prej pogrom kot revolucija. Po njegovi oceni so protesti povezani z notranjim političnim bojem in napačen start na predsedniške volitve, ki bodo sicer leta 2015. V protestih vidi Putin dobro organizirane zunanje elemente, katerih cilj je destabilizacija ukrajinske vlade.

8:00

Resna znanstvena študija pa kaže, da so ženski možgani resnično boljši pri več-opravilnosti. Ugotovljeno je, da so ženski možgani boljši v navzkrižnem delovanju med levo in desno polovico, v nasprotju z moškimi, kjer so povezave močnejše med sprednjo in zadnjo regijo. Med zaključki so sporočili še to, da je očitno res, da so ženske boljše v družbenih veščinah in memoriziranju, moški pa v percepciji in koordinaciji.

Zaradi razkritij vohunskega aparata, ki jih je pronicnil Edward Snowden, bodo Združeni Narodi sprožili obsežno preiskavo kapacitet ameriškega in britanskega obveščevalnega sistema. Posebni poročevalec Združenih narodov Ben Emmerson, bo preiskoval tudi ali je bil britanski parlament zaveden glede razsežnosti omenjene dejavnosti.

Preiskava Združenih Narodov pa se ukvarja tudi s Sirskim samodržcem Bašarjem al-Assadom. Hkrati z žrtvami tega konflikta, sedaj jih je že 126.000, se kopičijo tudi dokazi, ki Al-Assadu pripisujejo odgovornost za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Navi Pillay, pri Združenih narodih odgovorna za človekove pravice, je povedala da dokazov trenutno še ne more razkriti, se pa obeta mednarodna preiskava.

9:00

Več tisoč tajskih opozicijskih protestnikov je danes v prestolnici Bangkok neovirano vstopilo v sedež tajske vlade. Policija je pred tem sporočila, da protestnikov, katerih namen je doseči odstop tajske premierke Yingluck Shinawatre (izg. jingluk šinawatre), ne bo ovirala. Predstavnik policije je pojasnil, da so pred vladno palačo in sedežem policije odstranili barikade, da bi tako zmanjšali napetosti med protestniki in policijo.

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjega poslanca in premiera Antona Ropa spoznalo krivega izdaje tajnih podatkov in mu izreklo 10.000 evrov denarne kazni. Rop je leta 2007 izjavil, da Sova v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oz. premike v sosednjih državah, konkretno se je šlo za dogovore med Janezom Janšo in hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem glede incidenta v Piranskem zalivu. O tem naj bi obstajali prisluhi.

Slovenija je po lestvici zaznavanja korupcije v javnem sektorju, ki jo pripravlja Transparency International, dobila še nižjo oceno kakor lani. Pri tem je med državami, ki so zabeležile največji padec na lestvici. Simona Habič, predsednica slovenske Transparency International, je bila kritična do zakonodajalcev, ki pišejo zakone neskladne z ustavo in z drugimi zakoni, zaradi velikega vpliva lobističnih skupin.

10:00

Talibani rotijo afganistanskega predsednika Hamida Karzaija naj zavrne dolgoročni varnostni dogovor z Američani. Sam dopis je neverjetno prijazen, glede na to, da so Talibani Karzaija v preteklosti redno označevali za lutko Združenih držav. Sam dogovor bi američanom pustil ostati v Afganistanu tudi po letu 2014, ko jim poteče misija, hkrati pa bi zapečatil milijarde dolarjev pomoči namenjene varnostnim silam. Spomnimo, da se je poslednji ameriški vojak umaknil iz Iraka po letu 2011, ko iračani niso želeli podpisati podobnega pakta. Takrat se je zalomilo pri tem, ali naj bodo ameriški vojaki imuni pred iraškim zakonom.

V Severni Koreji je bil stric velikega vodje Kim Jong-Una pravkar razrešen s svojega mesta kot podpredsednik vrhovnega organa vojske. Chang Song-thaek je bil smatran za ključno figuro v administraciji puščavniškega kraljestva in eden večjih vplivov na odločitve malega vodjev katerem je bil tudi v pravnem sorodstvu preko poroke z njegovo teto. Po poročilih obveščevalcev so oblasti ob razrešitvi usmrtile dva od Changovih pomočnikov, ki sta bila obtožena korupcije.

Rusko sodišče je nekdanjega prvega baletnika teatra Bolšoj spoznalo za krivega organizacije napada s kislino na artističnega direktorja Sergeja Filina. Tega so nedoločene osebe polile z žveplovo kislino, v napadu januarja letos, ki se je zgodil pred njegovim stanovanjem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness