Nevzdržen BritOFF

Aktualno-politična novica
8. 5. 2016 - 11.00
 / BritOFF

Pred ponedeljkovim srečanjem finančnih ministrov evrskih držav, na katerem se bodo pogovarjali o prihodnosti pomoči Grčiji, se odvija na pol javni dialog med Mednarodnim denarnim skladom, krajše IMF, in Evropsko komisijo. Predsednica IMF Christine Lagarde je nedavno v pismu finančnim ministrom evrskih držav, ki je v javnost pricurljalo v petek, jasno povedala, da nadaljni rezi v grški proračun niso produktivni, ter da bodo države upnice morale resneje razmisliti tudi o odpisu dolga. V nasprotnem primeru grozi, da se bo IMF umaknil iz programa, saj da za Grčijo veljajo enaki kriteriji, kot jih IMF pri odločanju glede financiranja upošteva pri drugih državah.

Danes se je v intervjuju za nemške časopise odzval predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. V nasprotju z dosedanjim mnenjem evrskih držav in v skladu z mnenjem predsednice IMF je zatrdil, da je Grčija “bolj kot ne dosegla zahtevane cilje” in da se bodo v ponedeljek začeli tudi pogovori o tem, kako grški dolg narediti vzdržen na dolgi rok. Podporo odpisu dolga je izrazil tudi nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel iz vrst kaolicijske Socialdemokratske stranke. Konservativni finančni minister Wolfgang Schaüble, ki je do sedaj kategorično zanikal kakršnokoli možnost odpisa dolga, svojega mnenja o tej temi v zadnjih dneh še ni podal.

Grki medtem protestirajo proti reformam davčne ureditve in pokojninskega sistema, o katerih bo parlament odločal danes zvečer. Reforma pokojninskega sistema predvideva nadaljne reze v pokojnine, davčna reforma pa bi dvignila davek na dodano vrednost in na nekatere posamezne izdelke, med drugimi bencin in tobak. V pričakovanju sprejema teh ukrepov od petka v Grčiji poteka tudi 3 dnevna splošna stavka.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness