Nezakoniti Britoff

Aktualno-politična novica
13. 7. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Ameriški predsednik Donald Trump je pred obiskom svojih podpornikov v državah srednjega zahoda ZDA, kjer mu ankete ne obetajo ponovitve uspeha iz leta 2016, zatrdil, da se bodo v nedeljo začele velike racije nezakonitih priseljencev po vsem ozemlju ZDA. Zagotovil je, da jih bodo izgnali več tisoč. Predstavniki Trumpove vlade so pred tem potrdili, da bodo lovili nezakonite priseljence, za katere je bil že izdan sodni nalog za izgon. Trump je sicer dejal, da se bodo osredotočili na kriminalce, vendar pa ni povsem jasno, na koga je mislil. Prejšnje vlade so izraz uporabljale za nezakonite priseljence, ki so razen nezakonitega prestopa meje v ZDA zagrešili še kakšna druga kazniva dejanja. Za Trumpa pa je kaznivo dejanje že prestop meje v iskanju zatočišča, vendar pa se njegova izjava tokrat razume kot iskanje ljudi, ki so zagrešili dodatna kazniva dejanja. Z odstranjevanjem takšnih nezakonitih priseljencev nimajo težav niti demokrati. Racije naj bi izvajali v najmanj desetih velikih ameriških mestih, ki večinoma ne sodelujejo z zvezno vlado, ko gre za nezakonite priseljence. Takšnim mestom, kot je New York, pravijo mesta zatočišča in Trump jim je že skušal odvzeti zvezno proračunsko pomoč. Trump je pred tedni že grozil s podobnimi racijami, ki pa bi potekale v večjem obsegu in razbijale družine.

Pripadniki avstrijske posebne policije so v petek aretirali bergheimskega občinskega svetnika iz vrst svobodnjakov (FPÖ), ker je s svojega balkona s pištolo streljal v grmovje. Povod za to naj bi bila jeza zaradi odstavitve notranjega ministra iz FPÖ Herberta Kickla. S svojega balkona v mestu Bergheim blizu Salzburga je 57-letnik v petek nekaj pred poldnevom ustrelil 29-krat. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi bil zaradi odstavitve Kickla jezen na avstrijskega predsednika Alexandra van der Bellena in bivšega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Želel je streljati na njuni sliki v grmovju, a je bilo s tem preveč dela, zato si je namesto tega njuna obraza zgolj predstavljal. Prav tako naj bi ga razjarila nedavna odstavitev lokalnega župnika.

Štirje člani posadke iranskega tankerja, ki so ga minuli teden zasegle gibraltarske oblasti, so bili po plačilu varščine brez obtožbe izpuščeni na prostost. Policija je v četrtek sporočila, da so aretirali kapitana in prvega častnika tankerja Grace 1, ki so ga zasegli minuli teden zaradi suma, da prevaža nafto v Sirijo, s čimer krši sankcije EU. Zaseg tankerja je sprožil diplomatski spor med Teheranom in Londonom. Iransko zunanje ministrstvo je v petek znova posvarilo Britance pred posledicami. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness