Neznani BritoFF

Aktualno-politična novica
24. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.00

Dobro jutro, poslušate zgodovinski BritOFF. Zadnje čase naše nebo preletavajo mnoge reči - ameriški lovci, pilatusi, vsak petek pa se nad centrom Ljubljane znajde tudi kak helikopter   ali dva. Ljudje se ozirajo in čudijo ali pa se ozirajo in zgražajo, a vsi točno vedo, katero plovilo se nahaja nad njimi. Temu ni vedno tako. 

Triinsedemdeset let in en dan mineva od prvega modernega zapisa o opažanju neznanih letečih predmetov. Komercialni pilot Kenneth Arnold je v zvezni državi Washington pravzaprav iskal ostanke ameriškega vojaškega letala, za najdbo katerega je bila predvidena tudi nagrada.

Sam potem pravi takole: presenetile so ga velike bleščeče luči, zato je z radarjem preiskal območje okoli sebe, da ne bi slučajno trčil v kako drugo plovilo. Ker ga ni mogel najti, je za kakšno sekundo pomislil, da gre morda za gosi. A gosi ne oddajajo bleščeče svetlobe in niso velike, okrogle in ploščate. Pa tudi ne letijo s hitrostjo dva tisoč sedemsto kilometrov na uro. Tako naj bi namreč plovila bila videti in tako je tudi nastala skovanka leteči krožnik. Takrat je sklenil, da gre verjetno za novo vrsto vojaškega letala. 

Ko je Arnold drugim pilotom povedal, kaj je videl, so predvidevali, da je verjetno šlo za vodene rakete ali kakšno drugo podobno orožje. Dan kasneje se je Arnold odločil podati izjavo, ki je za zmeraj spremenila odnos do NLP-jev. Sprožil je dve vrsti diskurza: histerično premlevanje v strahu, kaj bodo zeleni možiclji prinesli s sabo, in občudovanje vesolja. Seveda je s tem prišlo veliko skeptičnega spraševanja, ali Arnold morda le ne išče pozornosti oziroma ali si ni cele izkušnje celo le domišljal. 

Fred Johnson je iste noči z amaterskim teleskopom opazoval nebo. Tudi on trdi, da je opazil šest izmed Arnoldovih devetih sijočih objektov. V tednih po objavljenem intervjuju so Združene države Amerike, pa tudi deli preostalega sveta, zapadli v panično oziranje proti nebu in prijavljenih je bilo na stotine opažanj teh sijočih letečih predmetov. 

Najbolj znan je bil incident v Roswellu, o katerem je bil prvi članek objavljen osmega julija. Tam naj bi eno izmed plovil strmoglavilo, vojska pa celotno reč prikrila ter pospravila razbitine in trupla nezemljanov. A takrat te teorije še ni bilo, za najden svetleči material pa je bilo mar le verujočim v nezemljane. Zgodba je pritegnila več pozornosti v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so na dan prišle teorije zarote, češ da naj bi vojska prikrivala nesrečo nezemeljskega plovila in tehnologijo nezemljanov uporabljala za lastno orožje.

Triindvajset let in en dan je poteklo od trenutka, ko je ameriška vojska izdala izčrpno poročilo, ki na koncu pove le, da naj se v Roswellu ne bi nič zgodilo. V poročilu so trdili, da so domnevna trupla le testne lutke, ki so jih uporabljali pri vajah s padali. Že tri leta prej so izdali še daljše poročilo, ki je trdilo, da je material pripadal vremenskemu balonu. 

Veliko dobrega omenjena poročila niso storila, človeštvo pa se še zmeraj sprašuje in navdušuje nad možnostjo življenja nad nami.

Ob 8.00

Odbora državnega zbora za zdravstvo in obrambo sta sprejela sklep, s katerim podpirata naložbe vlade v nakup novih oklepnikov in drugega orožja za Slovensko vojsko. Sklep spremlja tudi boljša novica: odbora se načeloma nasmihata tudi vlaganju v zdravstvo, kar je kompromis koalicije, potem ko je zavrnila predloge Levice o preusmeritvi sredstev iz vojske v zdravstvo. Minister za obrambo Matej Tonin pa že toži, da je teh 780 milijonov le minimum od minimuma in da je preživetje vojske še vedno pod vprašajem. Kaj je zaj dečki, bomo se tepli v Afganistanu al ne?

Po več letih razprav so župani občin ptujskega območja Spodnjega Podravja na izrednem kolegiju odobrili skupni projekt obnove vodovodnega sistema. Tega sta sprva omejevali občini Kidričevo in Starše, ki nista bili pripravljeni deliti stroškov priprave projekta glede na porabljeno vodo, kasneje pa so se občine Destrnik, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta trojica v Slovenskih goricah odločile odstopiti od projekta. Ne zato, ker se ne bi strinjale, ampak ker je ta za njihov okus potekal prepočasi. Tako bi same poskrbele za vse priprave in dokumentacijo. Na včerajšnji razpravi, ko so že skoraj dosegli dogovor s Kidričevim in Staršami, je prej omenjenih pet občin vztrajalo, da bi lahko znotraj projekta delovale kot samostojna enota, saj so nekaj dela že vložile. Na koncu so dogovor o skupni izgradnji dosegli zaradi najboljšega koriščenja kohezijskih sredstev. 

Indija je napovedala izgon polovice zaposlenih na pakistanski ambasadi iz države, nakar je isto sporočilo prišlo tudi iz Islamabada. Državi druga drugo obtožujeta vohunjenja. V nobeni izmed omenjenih držav druga nima stalne ambasade, prejšnji mesec pa so na dan prišle tudi obtožbe o mučenju in neutemeljenem aretiranju diplomatov. 

Brazilskemu predsedniku Jairju Bolsonaru pa je sodišče naložilo obvezno nošenje maske. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness