Raje uporabljajte šibrovke

Aktualno-politična novica
21. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

 

Ponovno, vojna proti drogam po diktatu Združenih držav Amerike ni prinesla nič dobrega. To je bila tudi ena od ugotovitev voditeljev srednjeameriških držav, ki so se zbrali v Kostariki v mestu San Jose na srečanju posvečenem nasilju, povezanim s trgovino z drogami. Če se je Srednja Amerika v 80-ih letih prejšnjega stoletja soočala z vrsto državljanskih vojn, jo danes pretresa nasilje povezano z drogo. Najhuje je v takoimenovanem severnem trikotniku, ki ga sestavljajo Honduras, Gvatemala in Salvador.

 

Vulkanu Etna na Siciliji je prav malo mar za človeške neumnosti. Tako izbruhne, kadar pač izbruhne. Nazadnje se je to zgodilo včeraj, ko se je iz kraterja najvišjega delujočega vulkana v Evropi dvakrat dvignil oblak pepela, skozi njegove robove pa je v dolino Valle del Bove iztekel tudi manjši potok lave. Pojav je popolnoma normalen, pri čemer prvi izbruh letos ni ogrozil niti ljudi, niti ni zaustavil letalskega prometa. Lani je Etna izbruhnila osemkrat.

 

Osemkrat pa ni številka, s katero bi lahko kakorkoli opredelili neposredno demokracijo. Ker je še zgodaj in so misli še nezbrane, si jih poskušajmo urediti skupaj. Eno od vprašanj je: Kam zvečer? Evo, eden od možnih odgovorov je zagotovo Info Shop na metelkovi. Tam se bo namreč ob sedmi večerni odvijala debata z naslovom Onkraj predstavništva in sicer v okviru cikla Misliti nemogoče. O neposredni demokraciji boste tam izvedeli mnogo več, morda pa boste v njej celo sodelovali.

 

OSMA

 

Ameriški podpredsednik Joseph Biden nadaljuje z deljenjem nasvetov svojim sodržavljanom, naj si za zaščito svoje lastnine in življnenja kupijo dvocevno šibrovko. Tovrstna priporočila deli seveda zaradi tega, da bi ljudi odvrnil od nabave polavtomatskega ali avtomatskega orožja, s katerim je bilo v Združenih državah Amerike v zadnjih letih v množičnih pobojih ubitih mnogo preveč ljudi. Naslednji korak bo, v kolikor ne bo orožarski lobi premočan, prepoved prodaje odsvetovanega orožja.

 

Niti mitraljez pa ne bo pomagal pri padcu meteorita ali kakšnega drugega vesoljskega objekta na Zemljo. Petkov padec meteorita v osrednji Rusiji, ki ga ni zaznala nobena naprava, je tako spodbudil mednarodno skupnost k ustanovitvi internacionalne mreže za opozarjanje na nevarnosti iz vesolja ter skupin za raziskovanje in zaščito. O tej zadevi so se strokovnjaki za vesolje Združenih narodov pogovarjali včeraj na Dunaju.

 

Ker je Franc Kangler že nekaj časa gotof, bo moral na njegovo mesto priti nekdo drug. Kandidatov je 11, pri čemer je jih deset kandidira s podporo stranke in zgolj eden s podporo volivcev. Rok za oddajo kandidature se je iztekel včeraj ob 19-in, nadomestne volitve za župana pa bodo potekale 17. marca. Volilno pravico ima v mariborski mestni občini okoli 93 tisoč ljudi.

 

DEVETA

 

Menda je v zadnjem času kraja polovnih skrivnosti in intelektualne lastnine v porastu. Tako pravi vsaj ameriški pravosodni minister Eric Holder, ki je ob tem napovedal nova prizadevanja Obamove administracije za preprečevanje vdorov v računalnike. Kot enega glavnih krivcev je posredno omenil Kitajsko. Koliko bo urejanje teh področij omejilo internetno svobodo in zasebnost, pa bo odvisno tudi od pritiskov javnosti.

 

NASA-ino vozilo Curiosity, ki je lani avgusta prispelo na Marsovo površino je uspešno izvrtalo vzorec skale, ki ga bo v naslednjih dneh presipavalo in analiziralo na integriranem laboratoriju. Gre za analizo prve marsovske skale, do sedaj je rover namreč preiskoval le rdečo oksidirano prst s površja planeta. Okrog 2,5 milijarde vreden projekt je v glavnem namenjen iskanju sledi organskih spojin.

 

Če smo vas v prvem britoffu vabili v Infoshop na debato o neposrednih demokracijah, vam sedaj sporočamo, da je ena od možnosti za danes zvečer tudi Stara elektrarna. Tam se drevi ob pol sedmih začenja šesti slovenski festival sodobnega plesa Gibanica, ki bo trajal do sobote 23. februarja. V treh dneh boste tako lahko videli 11 predstav, tri okrogle mize, dvodnevno delavnico in fotografsko razstavo.

 

DESETA

 

Obrambni ministri članic zveze Nato se bodo danes in jutri sestali v Bruslju. Rdeča nit zasedanja bo vprašanje usmeritve zavezništva po koncu bojnih operacij v Afganistanu leta 2014. Današnji dve glavni temi: financiranje skupnih projektov iz skupnega proračuna zavezništva in obrambni izdatki posameznih zaveznic. Te ne razmišljajo o večanju skupnega proračuna, temveč o smotrni porabi. Ko bo misija v Afganistanu končana bo namreč postal problem kam z odvečnim denarjem.

 

Novica ni nova, vendar jo ponavljamo zato, ker smo jo prebrali na balkanski Al Jazeeri. Tam pišejo, da je slovenska protikorupcijska komisija ugotovila, da so v državnem podjetju Plinovodi izven predpisov zaposlili hčerko Janeza Janše Niko Janša in sina Janševega strankarskega kolega Tadeja Tanka. Ob tem še pišejo, da sta bila Nika in Tadej zaposlena precej kmalu po zagovoru diplome, pri čemer ni nepomemben podatek ta, da imata približno 4000 evrov bruto plače.

 

Prehod od Janše do superministra Žige Turka je mehak. Slednjega so filmarji, združeni v Filmsko pobudo zaslofilm, že v torek vabili na sestanek v prostore Viba filma, vendar se ga zaradi zadržanosti ni udeležil. Filmarji bi se radi z njim malce pogovorili o razlogih, da je za direktorja Viba filma nastavil Igorja Prodnika. V strokovni javnosti je Prodnik namreč prepoznan kot ne ravno človek z primernimi referencami. Kje bo Turk ob 16-ih še ni znano.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness