Ruski faktor

Aktualno-politična novica
7. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Egiptovsko upravno sodišče je preklicalo parlamentarne volitve, ki bi se morale začeti konec aprila. Zaradi pomanjkanja sodnikov, ki so pripravljeni nadzorovati volišča, bi morale potekati v štirih fazah. Sodnik Abdel Meguid al Mokanen je pojasnil, da je odlok predsednika Mohameda Mursija o razpisu volitev neveljaven, saj temelji na volilni zakonodaji, ki je ni potrdilo ustavno sodišče.

Katarski emir je po letu in pol birokracije zaključil z nakupom šestih nenaseljenih grških otokov, za katere je izbarantal ceno 8,5 milijona evrov. Šest prekrasnih otokov se nahaja v Jonskem morju,Hamad bin Kalifa al Thani pa namerava na njih sezidati veliko luksuzno letovišče za svojo družino. Al Thani se je za nakup odločil potem, ko je pred štirimi leti na svoji privatni jahti križaril v bližini Itake. Adijo pamet

Ivan Grbavac – Braco iz Srebrnjaka na Hrvaškem se nahaja na turneji v Združenih državah Amerike. Tako imenovani zadravilec s pogledom je preko luže postal pravi hit. Na seansi v Richmondu v zvezni državi Virginja je Braco obiskovalcem pustil vtis samcatega Kristusa. Kaj to natančno pomeni prisotni niso znali povedati. So pa z istimi hendikepi, kot so prišli tudi odšli, la da so imeli v denarnicah osem dolarjev manj.

ob 8.05

Sirski uporniki so v južni pokrajini Dara zajeli 20 pripadnikov sil Združenih narodov in jih imajo za talce. Uporniki grozijo, da talcev ne bodo izpustili, dokler se z območja ne umaknejo sile predsednika Bašarja al Asada.

Velika Britanija pa bo opozicijskim silam v Siriji zagotovila oklepna vozila in zaščitne jopiče za, kot pravijo, zaščito življenj. Britanci bodo upornikom poslali za 13 milijonov funtov opreme in sanitetnega materiala. Po besedah britanskega zunanjega ministra Williama Hagueja, Velika Britanija ne more več gledati stran medtem, ko Sirci potrebujejo nujno pomoč.

Študentom iz občine Črenšovci v Prekmurju je omogočena stimulacija za napredovanje v višji letnik. Do stimulacije za vpis v višji letnik so upravičeni redni in izredni študentje, ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno prebivališče na območju občine Črenšovci ter so se v šolskem letu 2012/13 vpisali v višji letnik. Višina stimulacije za vpis v višji letnik znaša od 72 do 92 evrov, odvisno od stopnje vpisanega programa. Na tamkajšnji občini vloge študentov sprejemajo do konca marca.

ob 9.05

Maroška policija je takoj po izstopu iz letala v Casablanci zavrnila delegacijo poslancev Evropskega parlamenta pod vodstvom Iva Vajgla in jim onemogočila vstop v državo. Maroške oblasti so tik pred zdajci, ko je bila delegacija že na poti, poslance Evropskega parlamenta obvestile, da so nezaželeni, čeprav so bile pravočasno obveščene o načrtovanem obisku zasedenega dela Zahodne Sahare. Maroških oblasti, mnenje evropskih poslancev o stanju človekovih pravic na območju, pač ni zanimalo.

Žepni noži in športna oprema, ki so bili na komercialnih letih v Združenih državah amerike prepovedani vse od terorističnih napadov 11. septembra 2001, bodo znova dovoljeni. Ameriška uprava za varnost prometa pravi, da bodo nova pravila začela veljati 25. Aprila, toda le pod določenimi pogoji. Žepni noži, ki jih bodo potniki smeli vzeti s sabo na letalo, bodo lahko dolgi največ šest centimetrov in široki 1,3 centimetra. Potniki bodo poleg tega lahko na letala prinesli športno opremo, kot so palice za golf in hokej ter bejzbolski kiji. Bejzbolski kiji bodo lahko dolgi do 60 centimetrov in bodo morali biti lažji od 680 gramov.

Na sprehajališču parka Tivoli, v Jakopičevem drevoredu, so začeli odstranjevati bolna drevesa, padlo bo 29 divjih kostanjev, ki jih bodo nadomestile veliko mlajše inačice.

Vse povprek pa bo padalo na osmem pornovanju. V klubu Hard Core, Zavod 69 organizira tako imenovano najprepoznavnejšo erotično zabavo na Slovenskem. Namen sobotne zabave je proslava ob četrtem rojstnem dnevu kluba, ki naj bi bil ljubljanska erogena cona.

ob 10.05

Solo kitarist glasbene skupine Black Sabbath Tony Iommi bo sodeloval na letošnjem izboru za pesem leta v tekmovanju Eurosong. Iommi bo na tekmovanju, ki  je sicer v veliki meri zgolj hvalnica kiča, avtor glasbe Armenskega predstavnika. Kitarist se je tekom kariere na več načinov povezal s državo iz južnega Kavkaza. Razmerje se je začelo razvijati leta 1988, ko je bil Iommi  ključen faktor pri pridobivanju sredstev za žrtve tragičnega potresa, ki se je zgodil istega leta. Armenske oblasti so kitaristu leta 2009, podelile Red časti, kot zahvalo za usluge armenskemu narodu.

Ostajamo v širšem sosedskem območju Armenije. Pristojne ruske oblasti so sprejele odločitev o odpravi embarga na prodajo gruzijskega vina in mineralne vode. Več kot trideset gruzijskih vinarjev bo tako od maja dalje, svoja vina ponovno prodajalo tudi na ruskem tržišču. Rusija je leta 2006, ko so bili politični odnosi med Moskvo in Tbilisijem na najnižji točki, sprejela prepoved prodaje gruzijskih vin in ostalih kmetijskih pridelkov. Zaradi prepovedi prodaje vin v Rusijo se je obseg izvoza gruzijskih vin s 63 milijonov ameriških dolarjev, zmanjšalo zgolj na 17 milijonov dolarjev letno.

Po četrt stoletja naj bi na Vrhniki vendarle dočakali pravo čistilno napravo. Poskusno naj bi začela obratovati prihodnjo jesen, s tem pa bo po besedah župana Stojana Jakina tudi izpolnjen osnovni pogoj, da postane Ljubljanica na območju občine spet kopalna reka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness