Tehno britoff digitalnega davka

Aktualno-politična novica
digitalni davek
26. 11. 2020 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05 - tehno britoff

Kje je? Zakaj ga ni?
 / 1. 12. 2020
Francija bo uveljavljala digitalni davek že za leto 2020. Grožnje ZDA glede uvedbe tarif na nekatere francoske izdelke očitno ob menjavi predsednika niso bile dovolj zastrašujoče. Francoski finančni minister je napovedal, da so bila podjetja, ki bodo morala plačati davek, o tem že obveščena, davek za ta podjetja pa znaša 3 odstotke vseh prihodkov, ustvarjenih v Franciji.

Francija se je sicer z ZDA dogovorila, da digitalnega davka ne bo uveljavljala, dokler ne bo dosežen mednarodni dogovor na Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Tam so pogajanja propadla letos poleti, ko je Francija obtožila ZDA, da sabotirajo pogajanja s svojimi nesmiselnimi amandmaji k predlogu digitalnega davka. Predlog, ki je izbil dno potrpljenju francoskih pogajalcev, je predvideval, da bi ameriške multinacionalke digitalni davek plačevale prostovoljno. Toliko o dveh najbolj gotovih stvareh na svetu, smrti in davkih.

Ameriški internetni giganti pa povzročajo preglavice tudi zakonodajalcem v Pakistanu. Grozijo namreč, da bodo prenehali ponujati svoje storitve, če se pakistanski telekomunikacijski agenciji ne odvzame pooblastil za odstranjevanje in blokiranje digitalnih vsebin, ki škodujejo ugledu ali varnosti Pakistana.

Po novih pravilih v skladu z zakonom o preprečevanju elektronskih zločinov imajo spletne strani 24 ur časa, da umaknejo vsebine, na katere jih je opozorila telekomunikacijska agencija. Podobna pravila je Pakistan želel uvesti že v začetku leta 2020, a so njihovo sprejetje preložili prav zaradi protestov Googla, Facebooka in Twitterja. Pakistan od teh zahteva tudi, da odprejo pisarne v prestolnici Islamabad in da podatke o pakistanskih državljanih hranijo na strežnikih, ki so fizično locirani v Pakistanu.

ob 8.05

Državni zbor je kljub ostremu nasprotovanju opozicije sprejel 6. sveženj protikoronskih ukrepov, ki so težki debelo milijardo evrov. Ukrepi med drugim predvidevajo delno kritje fiksnih stroškov podjetjem, ki so se znašla v likvidnostnih težavah. Prav tako se bo razširil krog upravičencev do povračila nadomestil plače delavcev, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati svojega dela, dvignili pa se bodo tudi socialni prispevki za verske uslužbence. Vlada si obeta, da bodo vsaj delež stroškov pokrili njeni kritiki, saj uvaja kazen za organizatorje zborovanj na javnih krajih, ki bo znašala med 1200 in 12000 evrov. SFSN.

Nemčija bo plačala kompenzacijo žrtvam homofobije v svoji vojski. Bundeswehr je istospolno usmerjene sistemsko diskriminiral med letoma 1955 in 2000. Pred dvajsetimi leti je bil sprejet prvi zakon, ki je zaščitil istospolno usmerjene nemške vojake. Vsi, ki so bili pred vojaškim sodiščem obtoženi soglasnih spolnih odnosov z osebo istega spola, bodo oproščeni in bodo prejeli simboličnih 3000 evrov odškodnine. Šlo naj bi za okrog 1000 primerov.

Ostajamo v Nemčiji, kjer sindikat Verdi poziva delavce v sedmih Amazonovih skladiščih, da začnejo s tridnevno stavko. Ta bo prišla ravno na potrošniški praznik, črni petek, ko je v Amazonovih skladiščih največ dela. Stavkovni zahtevi sta boljša plača in boljši delovni pogoji.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.