VELEPOSLANIŠTVO NA BRITOFF

Aktualno-politična novica
12. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

V Vatikanu se začenjajo konklave na katerih bodo izbirali dvesto šestinšestdesetega papeža po vrsti. Za glavna favorita veljata nadškof Milana Angelo Scola in Brazilec Pedro Scherer, novega papeža pa bo izvolilo 115 kardinalov, ki se ob tej priložnosti zaprejo v Sikstinsko kapelo in izberejo kandidata.

Slovenija bo zaradi finančnih in gospodarskih razlogov zaprla svoje veleposlaništvo v Iranu. Razmere v Sloveniji po navedbah Ministrstva za zunanje zadeve zahtevajo znižanje stroškov delovanja slovenske diplomacije, diplomatsko pa bo Slovenijo po novem pokrival nerezidenčni veleposlanik.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je dejal, da je korupcija v Sloveniji požrla okoli 10 milijard evrov. Ob tem je še dejal, da že nastavitev enega politično okuženega nadzornika pomeni kar za dva odstotka slabše poslovanje podjetja. Poleg tega v Sloveniji še vedno nismo v celoti vzpostavili pravne države, v kateri bi krivci ustrezno odgovarjali pred sodiščem.

OSMA

Izključitvi ameriških atašejev v Caracasu je sledila izključitev dveh venezuelskih diplomatov v Združenih državah Amerike. Združene države so zatrdile, da je ukrep odgovor na potezo venezuelske diplomacije. Državi sta tako prvič po letu 2010 brez diplomatskih predstavnikov v obeh prestolnicah.

Madžarski so potrdili več domnevno spornih sprememb ustave, saj te omejujejo pristojnosti ustavnega sodišča in uvajajo nekatere ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo. Za spremembe je glasovalo 265 poslancev, 11 jih je bilo proti, 33 pa vzdržanih. Poslanci opozicijske socialistične stranke so sejo bojkotirali.

Mandatarka Alenka Bratušek je k sodelovanju v vladi povabila aktualno informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Musarjeva, ki je bila nad povabilom presenečena, sodelovanja ni ne potrdila ne zavrnila. V vladi naj bi sodelovala kot nestrankarski strokovnjak, vendar še ni znano v katerem resorju.

DEVETA

Okoli 99 odstotkov prebivalcev Falklandskih otokov je na referendum glasovalo za to, da otoki še vedno ostanejo del britanskega teritorija. Argentina, ki trdi, da otoki pripadajo njej, je referendum že razglasila za neveljaven, saj na njem ni bilo prisotnih zunanjuh opazovalcev Združenih narodov.

Združene države Amerike so uvedle še več sankcij proti Severni Koreji. Uvedene so bile namreč sankcije proti glavni banki za menjavo s tujino in štirim posameznikom. Sankcije so posledica zaostrovanja odnosov med Severno in Južno Korejo, ki sta uradno še vedno v vojni.

Demokratična stranka upokojencev Slovenije bo danes odločala o vstopu v novo vladno koalicijo. Kolikor je znano, zadržkov za sodelovanje v novi vladi ni, zato naj bi bil postopek zgolj formalnost. Na svetu stranke bodo poleg tega danes izvolili še novega predsednika in njegovega namestnika.

DESETA

Kljub temu da je Severna Koreja prekinila premirje, ki ga je z Južno Korejo sklenila leta 1953, Združeni narodi opozarjajo, da to še vedno velja, saj pogoji, pod katerimi je bilo premirje podpisano, ne dovoljujejo njegove enostranske prekinitve. Severna Koreja medtem zatrjuje, da je premirje popolnoma neveljavno.

Sudan in Južni Sudan sta podpisala sporazum, s katerim bo nafta Južnega Sudana prek cevi ponovno tekla na sever. Sporazum je bil podpisan leto za tem, ko je Južni Sudan zaradi višine pristojbin prekinil dobavo nafte svoji severni sosedi. Poleg tega sta se  državi odločili, da bosta s spornih območij umaknili svoje vojake.

V Mariboru se začenja predčasno glasovanje pred nedeljskimi županskimi volitvami, na katerih se bo za župansko mesto potegovalo enajst kandidatov. Največ podpore naj bi imela Matevž Frangež iz Socialnih demokratov in nestrankarski kandidat Andrej Fištravec. Novi župan bo na položaju do naslednjih rednih volitev, ki bodo prihodnje leto jeseni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Končno so se zadeve začele premikati...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness