Vozniški ponarejevalci

Oddaja
6. 1. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Ob poprazničnem mrtvilu, ki mu je v prvih januarskih dneh podlegel tudi mednarodni organizirani kriminal, letošnjo prvo BritOffovo krimi edicijo posvečamo domačemu trgovanju s ponarejenimi dokumenti. Vsi, ki ste po napornem decembru že uspeli ponovno nastaviti srednjeročni spomin, še gotovo pomnite afere izpred šestih let, ko je še tako slabe senzacije željno širšo javnost na noge dvignila prodaja ponarejenih vozniških dovoljenj. Če gre verjeti takratnim poročilom sredstev javnega obveščanja, je brez izpita vozilo pol Slovenije, nad veljavnostjo nekdaj tradicionalnih roza izkaznic pa so obrvi dvignili tudi pristojni organi.

Obsežna kriminalistična preiskava, ki so jo policisti začeli že leta 2009, je obrodila prve sadove in koprsko tožilstvo je zaradi prodaje ponarejenih vozniških dovoljenj v decembru začelo vlagati obtožbe zoper 65 ljudi. Na vrhu seznama obtoženih se je znašla nekdanja zaposlena na sežanski upravni enoti Suzana Š., sicer doma iz Ilirske Bistrice. Sežanska uradnica naj bi vdirala v republiški informacijski sistem, vanj vnašala podatke z lažno vsebino o opravljenih vozniških dovoljenjih in jih na ta način ponarejala. Nečedni biznis z vozniškimi dovoljenji naj bi bil ob tem tudi družinske narave, saj sta omenjeni prvoobtoženi v glavnem pomagala oče Boris D. in sin Danijel iz okolice Hrpelj, ki sta skupaj s še štirimi posamezniki obtožena posredovanja pri dajanju podkupnin.

Preostalih 58 obtoženih, ki obetajo bojda najbolj množičen sodni proces v kratki pravosodni zgodovini samostojne Slovenije, koprsko tožilstvo bremeni hranjenja ponarejene listine z namenom uporabe. Gre seveda za kupce falsificiranih uradnih licenc za samostojno šviganje po asfaltu, ki so s prvoobtoženo ponarejevalko s sežanske upravne enote prišli v stik preko omenjenih posrednikov in ji za to tudi dodatno plačali.

Policija sicer ocenjuje, da je bilo ponarejenih vozniških dovoljenj še več, kot je trenutno obtoženih. 59 imetnikov vozniških dovoljenj naj ne bi vozniškega izpita nikoli opravljalo, 20 osebam pa so vozniško dovoljenje izdali po preteku zdravniških spričeval.

Sedma

Ameriške pravosodne oblasti so zaradi poskusa državnega udara v Gambiji vložile obtožnico proti Chernu Njieju in Papi Faalu. Slednji je dvojni državljan Združenih držav Amerike in Gambije ter je že priznal krivdo za sodelovanje v poskusu državnega prevrata,  preiskovalcem FBI-ja pa je ob tem razkril, da so pučisti na čelo Gambije začasno postavili Njieja, ki pa pri samem poskusu prevrata in napadu na parlament v gambijski prestolnici Banju naj ne bi sodeloval. Zarotniki so sicer sprva nameravali napasti konvoj gambijskega predsednika Yayhe Jammeha, a je ta odpotoval iz države, uspel pa jim ni niti rezervni plan za napad na parlament. Gambijske varnostne sile so večino napadalcev ubile, Njie in Faal pa sta uspela pobegniti v ZDA, kjer proces zoper njiju omogoča ameriška zakonodaja, ki prepoveduje strmoglavljenje vlad, ki niso v vojni z ZDA.

Turškim ministrom za notranje zadeve, okolje, gospodarstvo in evropske zadeve, ki so lani odstopili zaradi korupcijske afere, se pred obtožbami ne bo potrebno zagovarjati pred sodiščem. Preiskovalna komisija turškega parlamenta, v kateri ima večino Stranka za pravičnost in razvoj turškega predsednika Reccepa Tayyipa Erdogana, je namreč sklenila, da primere ministrov, ki so jim grozile obtožbe o podkupovanju in zlorabi položaja, ne bo predala višjemu sodišču. Medtem ko jo bodo domnevno koruptivni člani Erdoganovega kabineta odnesli brez sodnega epiloga, pa turška avtoritarna oblast še naprej vrši pritisk na turške preiskovalce. Tako so oblasti v racijah zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja turškim visokim uradnikom, politikom in poslovnežem aretirale 34 policistov.   

Visokošolski sindikat Slovenije je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozval, naj v pripravo zakona o visokem šolstvu vključi tudi pristojne reprezentativne sindikate. Kot opozarjajo v sindikatu, jih ministrstvo o dogajanju pri pripravi visokošolskih sprememb obveščajo predvsem prek medijev, medtem ko široke strokovne razprave, na katero apelira sindikat, niso organizirali. Po mnenju visokošolskega sindikata je ministrstvo v prejšnji sestavi pri spremembah zakonodaje v pripravo korektno vključevalo vse deležnike.

Šolsko ministrstvo novi visokošolski zakon fura brez pristojnih sindikatov, številni posamezniki pa po domačih cestah še vedno vozijo brez vozniškega izpita. To jim je omogočila tudi dokaj razvejana mreža preprodajalcev in ponarejevalcev vozniških dovoljenj, proti katerim je koprsko okrožno tožilstvo pred dnevi napovedalo obtožnico. Več  tem pa v BritOffu čez slabo uro.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness