Zlate školjke

Aktualno-politična novica
27. 11. 2020 - 10.11
 / BritOFF

Pozdravljeni v tokratnem petkovem ljubljanskem Britoffu, ki bo ponovno nekoliko bolj fekalno obarvan. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je namreč ponovno ocenilo urejenost in splošno kvaliteto javnih stranišč po državi in med mestnimi občinami se je ponovno najbolje odrezala prav ljubljanska občina.

Za ljubljanska stranišča so se uvrstila javna kakališča v Slovenj Gradcu in Mariboru, najslabše pa so se odrezali v mestni občini Nova Gorica. Med ostalimi nemestnimi občinami imajo najlepše javne toalete v občini Krško, najslabše pa pri njihovih regionalnih rivalih v Laškem, zato so jim ocenjevalci društva ponovno podelili straniščno metlico za najslabše urejena stranišča v Sloveniji.

Kot so ob prejemu prestižne nagrade in priznanja za kvaliteto javnih olajševalnic zapisali na Mestni občini Ljubljana, veliko pozornost posvečajo razvoju trajnostnih praks na področju straniščne tehnologije. Uporabljajo na primer higienski papir, narejen iz recikliranih kartonskih škatel, s čimer se želijo čim bolj približati krožnemu gospodarjenju na straniščih. V Ljubljani sicer z javnimi WC-ji upravlja podjetje Voka Snaga, in sicer na desetih lokacijah po vsem mestu.

Akcija na svetovni dan stranišč, 19. november, poteka že 11. leto, njen cilj pa je, po besedah predstavnikov Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, opozoriti na pomen urejenih javnih stranišč in tako omogočiti članom društva in drugim občanom, da na njih čim bolj dostojno opravijo svoje potrebe. Letos so ocenjevanje prvič razdelili na dve kategoriji, mestne in druge občine, ter tako tudi manjšim občinam omogočili, da zasedejo višja mesta. Prav tako so letošnje ocenjevanje prilagodili razmeram in v kriterije vključili zahteve NIJZ po obveznih razkužilih in drugih protikoronskih ukrepih na straniščih.

 

Novice

V Burkini Faso so pretekli teden potekale predsedniške volitve, na katerih je po razglasitvi rezultatov ponovno zmagal trenutni predsednik Roch Marc Kabore [rOkh mArk kaborE]. Dobil je dobrih 51 odstotkov vseh glasov, njegova glavna tekmeca Eddie Komboigo [edI komboigO] in vodja opozicije Zephirin Diabre [dzefirIn diAbre] pa 15,48 oziroma 12,46 odstotka vseh glasov. Volilna udeležba je bila razmeroma visoka, saj je glasovalo 51 odstotkov volilnih upravičencev, volitve pa so ponovno spremljali očitki o številnih nepravilnostih na voliščih. Državo med drugim pretresa tudi val islamističnih napadov, kar je volitve še otežilo. Da bo rezultat pravnomočen, ga mora odobriti še vrhovno sodišče.

Na vrhu voditeljev Evropske unije se je vnela ostra razprava o morebitnem zaprtju evropskih smučišč v tej zimski sezoni, s čimer bi lahko učinkoviteje zajezili širjenje novega koronavirusa po Evropi. Zaprtje je predlagala Italija, podprla pa ga je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Predlogu najostreje nasprotuje Avstrija, tamkajšnja ministrica za turizem Elisabeth Köstinger [elizabEt kOEstinger] pa je povedala, da za takšen ukrep ne vidi razloga. Po njenem mnenju je smučanje na avstrijskih smučiščih varno, saj lahko na njih zagotovijo vse potrebne epidemiološke varnostne ukrepe. Poudarila je, da bo letos tudi sama smučala in da enako svetuje tudi vsem svojim sodržavljanom, ki jim je do tega.

Na današnji dan pred natanko osemdesetimi leti se je v San Franciscu rodila zgodnja legenda sveta borilnih veščin z malih in velikih ekranih, Bruce Lee. Njegova družina se je tri mesece po njegovem rojstvu preselila nazaj v Hong Kong, kjer se je med odraščanjem srečal z borilnimi veščinami in nekaterimi uličnimi pretepi. Po selitvi nazaj v ZDA je to znanje vzel s seboj in ga s pridom uporabil v svoji šoli tradicionalnih kitajskih borilnih veščin ter pri šarmiranju hollywoodskih producentov. Po nekaterih začetnih manjših vlogah v televizijskih serijah je svetovno slavo požel s filmi Pobesnele pesti, Na zmajevi poti in V zmajevem gnezdu. Umrl je pri rosnih 32 letih, njegova smrt pa še vedno buri domišljijo v številnih legendah, zgodbah in teorijah zarote.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness