Dve turški muhi na en mah

Oddaja
jez turčija
3. 2. 2016 - 12.00

Tokrat se fokusiramo na jugovzhod Turčije, kjer se v zadnjem času močno zaostruje nasilje med turškimi oblastmi in kurdskimi separatisti, primarno člani Delavske stranke Kurdistana. Turški premier Ahmet Davutoglu je nedavno napovedal novo varnostno strukturo v večinsko kurdskih mestih Şırnak, Cizre, Hakkari in Yüksekova, in sicer premik administrativnih struktur iz Şirnaka in Hakkarija v Cizre in Yüksekova, torej v manjše kraje, bližje državnim mejam.

Turčija varnostne ukrepe spreminja tudi pod pretvezo gradnje velikih infrastrukturnih projektov, kamor na primer spada prenova starega mestnega jedra v Diyarbakirju in Jugovzhodni anatolski projekt, ki predvideva postavitev velikega števila jezov na rekah Evfrat in Tigris. Pod pretvezo obnove se v Diyarbakirju odvija zelo nasilna gentrifikacija, o čemer smo pred kratkim poročali v Offsajdu. Preselitev velikega števila prebivalcev predvideva tudi Jugovzhodni anatolski projekt, ki naj bi nerazvito območje napravil bolj privlačno za turiste in kapital. A hkrati z jezovi in velikimi akumulacijskimi jezeri bo Ankara lahko nadzorovala pretok vode v Irak, voda pa naj bi zalila tudi votline, v katerih operira PKK.

Že več kot 60 dni je pod policijsko uro predel Diyarbakirja - Sur, kjer potekajo spopadi med kurdskimi uporniki in turško policijo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.